BORIS JOHNSON PONOVO U VELIKOJ AFERI: Ovaj put zbog...

Johnson je u četvrtak bio prisiljen uputiti "skromno i iskreno" izvinjenje zbog tekstova koji nisu dati njegovom neovisnom savjetniku za etiku, lordu Christopheru Geidtu, tokom početne istrage prošlog proljeća.

  • Svijet

  • 08. Jan. 2022  08. Jan. 2022

  • 0

Britanski premijer Boris Johnson optužen je za korupciju nakon što je otkriveno da je tražio sredstva za preuređenje svog stana u Downing Streetu 11 od konzervativnog donatora, obećavajući zauzvrat da će razmotriti planove za Veliku izložbu.

Nedavno su objavljene poruke s WhatsAppa koje je premijer razmijenio s torijevcem Davidom Brownlowom. U njima je Johnson zatražio "napojnicu" - izraz koji je pisao u poruci - kako bi njegova dizajnerica interijera Lulu Lytle mogla nastaviti s radovima u novembru 2020. godine.

Premijer je potpisao poruku rekavši: "P.S.: Razmišljam o planu za 'Veliku izložbu'. Vratit ćemo se na to". Lord Brownlow je odgovorio:

"Naravno, neka me Lulu nazove i riješit ćemo to što je prije moguće! Hvala što razmišljate o GE2", rekao je misleći na Veliku izložbu. Prva Velika izložba održana je u Hyde Parku 1851. i njezin je cilj, prema ideji tadašnjeg princa Alberta, bio prikazati najnovija tehnološka postignuća iz Britanije i svijeta.

Kako prenosi Guardian, službeni zapisi pokazuju da su o planovima za održavanje festivala, "Veliku izložbu 2.0", razgovarali Brownlow i tadašnji ministar kulture Oliver Dowden na sastanku održanom u januaru prošle godine.

Johnson je u četvrtak bio prisiljen uputiti "skromno i iskreno" izvinjenje zbog tekstova koji nisu dati njegovom neovisnom savjetniku za etiku, lordu Christopheru Geidtu, tokom početne istrage prošlog proljeća.

Poruke iz WhatsAppa izuzete su iz istrage o luksuznom preuređenju premijerova stana. U pismu objavljenom u petak za premijera, Geidt je rekao da je "očito nezadovoljavajuće" što mu nisu pokazane poruke koje je premijer razmijenio s torijevskim donatorom dok je provodio istragu.

"Da sam bio svjestan nestale razmjene, imao bih dodatna pitanja i skrenuo bih pažnju na to u svom izvještaju",  napisao je, navodi Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...