DENIS BEĆIROVIĆ OTVORENO: "Činjenice su jače od izmišljotina i nebuloza o 9. januaru; Evo šta sve trebate znati..."

Reakcije na obilježavanje neustavnog "Dana Republike Srpske" pristižu sa svih strana, a oglasio se i Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a BiH, putem svoje Facebook stranice.

  • Mini market

  • 09. Jan. 2022  09. Jan. 2022

  • 3

Neoborive činjenice

- Za našu državu bilo bi pogubno prestati govoriti i pisati o činjenicama. Kukavičluk i zaborav nisu rješenje jer bi to značilo da smo poklekli pred nepravdom. Umjesto navikavanja na nemoralnu propagandu moramo imati snagu, znanje i karakter da cijelom svijetu predočimo sljedeće neoborive činjenice:

Legalni i najviši pravni akt Bosne i Hercegovine nije ni 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Zato je antiustavni skup 9. januara 1992. godine, u režiji srbijanskog državnog vrha i pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca (Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi), bio antiustavni čin.

Historijska lekcija

Nakon demokratski iskazane volje građana Bosne i Hercegovine na referendumu koji je organiziran i nadgledan po međunarodno utvrđenim pravilima ogromna većina stanovnika naše države izjasnila se za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda. Nezavisnu, samostalnu, suverenu i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu priznali su 1992. godine: članice Evropske zajednice (preteča Evropske unije), Sjedinjene Američke Države i brojne druge države širom svijeta, a 22. maja 1992. godine Bosna i Hercegovina je postala i punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Međunarodnim priznanjem država Bosna i Hercegovina je postala subjektom međunarodnog prava. S druge strane, paratvorevine na državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine nije nikada i niko priznao. Zato je tzv. RS bila mrtva tvorevina i međunarodna zajednica je nikada nije priznala i prihvatila kao samostalnog međunarodnog subjekta. To su činjenice koje svi ljudi u našoj zemlji i izvan nje trebaju znati.

Dvolična srbijanska politika

Današnji skandalozni dolazak najviših zvaničnika Vlade Srbije na obilježavanje nelegalnog 9. januara predstavlja opasno nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka legalnog Ustavnog suda BiH, kao i još jedan dokaz da brojni zvaničnici i mediji na Zapadu s pravom upozoravaju da je Vučićev režim u Srbiji najveća prijetnja miru u regionu i Evropi. Najviši zvaničnici Srbije trebaju javno odgovoriti kako bi se oni ponašali kada bi, primjera radi, u Novi Sad ili u Novi Pazar došli zvaničnici drugih država na obilježavanje datuma koji je Ustavni sud Srbije proglasio nelegalnim.

Srbijanska politika dvostrukih aršina i nepoštivanja bosanskohercegovačkog i međunarodnog prava mogla bi se kao bumerang vratiti Srbiji.

Uvreda i provokacija BiH

Nelegalna devetojanuarska proslava je čin uvrede i provokacije za državu Bosnu i Hercegovinu, Evropsku uniju i Ujedinjene nacije. Civilizirani svijet ne smije zaboraviti da su projektantima i izvođačima genocidne politike najviši sudovi Ujedinjenih nacija izrekli preko hiljadu godina zatvorske kazne. To je planetarna osuda projekta rušenja države Bosne i Hercegovine i tu osudu ne mogu sakriti bijedne devetojanuarske parade koje podsjećaju na najtotalitarnije režime današnjice.

Venecijanska komisija je na 96. plenarnoj sjednici od 11. i 12. oktobra 2013. godine usvojila mišljenje o usklađenosti izbora Dana bh. entiteta RS sa antidiskriminatornim standardima Vijeća Evrope, odnosno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Komisija je zaključila da je proslava Devetog januara diskriminatorski čin prema ostalim narodima u tom dijelu države Bosne i Hercegovine i da nije u skladu sa osnovnim demokratskim vrijednostima i postulatima. Takva politika, kako je navedeno u mišljenju Venecijanske komisije, nije u skladu sa vrijednostima kao što su dijalog, tolerancija, međusobno razumijevanje i jednakost.

Svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta s nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim paratvorevinama na državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine je pravno neosnovan, politički neprihvatljiv i krajnje kontraproduktivan za politiku izgradnje mira i stabilnosti. Ustav BiH jasno propisuje da entiteti u državi Bosni i Hercegovini nemaju kontinuitet i da oni nisu postojali sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Beograd nije odustao od ideje Velike Srbije

Obilježavanje 9. januara 1992. godine nema nikakve suštinske veze sa stvarnim interesima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Riječ je o datumu koji je simbiotički povezan s velikosrpskom ideologijom i politikom koja je dovela do genocida nad bošnjačkim stanovništvom i ratnih zločina nad hrvatskim i drugim stanovništvom koje se nije slagalo s politikom razdvajanja naroda. Slavljenje takve politike je samo još jedan od dokaza da Beograd nije odustao od svojih velikodržavnih pretenzija prema teritoriji države Bosne i Hercegovine, ali i teritorijima niza drugih država Zapadnog Balkana.

Na kraju, želim potcrtati da budućnost građana i naroda države Bosne i Hercegovine nije u afirmiranju nelegalnih datuma, mračnih politika i presuđenih ratnih zločinaca. Građani i narodi Bosne i Hercegovine trebaju afirmirati antifašističke vrijednosti i educirati nove generacije da se ugledaju na dokazane humaniste, naučnike, sportiste, književnike…

Čast je beskompromisno čuvati državu Bosnu i Hercegovinu i sve dobre ljude u njoj.

Dužnost je govoriti istinu, makar bila i gorka.

Neka vječno živi slobodna i nepokoriva država Bosna i Hercegovina!, poručio je Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...