VUČIĆEV TEATAR APSURDA: Optužio Zvicera za ćevape od ljudskog mesa, a on u Srbiji slobodan čovjek

„Zviceru (navodni vođa kavačkog klana, prim. nov) govorim da mu slobode neće biti dok sam živ. To radim jer sam borac“, rekao je Aleksandar Vučić.

  • Hronika

  • 09. Jan. 2022  09. Jan. 2022

  • 1

Pompezne, populističke i nadasve bizarne izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Radoju Zviceru, navodnom vođi kavačkog klana, i o tome kako su po njegovom nalogu pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića mljeli žrtve i od ljudskog mesa pravili ćevape po Zvicerovom nalogu, pale su u vodu prvi put kada je podignuta optužnica protiv Belivukove ekipe u kojoj se Zvicerovo ime ne spominje. Pomenuti navodi sada su još jednom pali u vodu nakon što je tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić objasnio da je Zvicer u Srbiji praktično slobodan čovjek.

Predsjednik Srbije briljirao je sredinom maja gostujući na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom gdje je detaljno govorio o zlodjelima koja, prema njegovim riječima, nose potpis jednog od navodnih vođa kavačkog klana. Zbog pijeteta prema žrtvama i opće pristojnosti nećemo prenijeti detalje o tome kako su žrtve, prema predsjednikovim riječima, mučene, ali u tim izjavama pojavljuje se i Zvicerovo ime u kontekstu osobe kojoj su Belivukovi pajtosi slali ćevape od ljudskog mesa.

„Zviceru (navodni vođa kavačkog klana, prim. nov) govorim da mu slobode neće biti dok sam živ. To radim jer sam borac“, rekao je predsjednik Srbije.

Borac ili ne, ali među osobama koje se nalaze na optužnici zajedno sa Belivukom, nema ni riječi o Zviceru niti kavačkom klanu kao takvom, iako se spominje Crna Gora i likvidacije u toj zemlji.

Ove predsjednikove izjave ispratila je, razumije se, i potvrda ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. U izjavi u junu Vulin je poručio da zna gdje se krije Zvicer, iako nije baš najjasnije ko ga traži, a ukoliko je to i Vulin lično, zbog čega.

„Imamo informacije o njegovom kretanju. Istraga odlično napreduje, tužilac Nenadić je zadovoljan i količinom i kvalitetom dokaza. U zakonskom roku bit ćemo spremni da izađemo sa optužnicom. Očekujem veliki broj najtežih kazni, zaslužili su da nikada ne vide sunce osim kroz rešetke“, poručio je ministar u junu, vjerovatno jer ga niko nije obavijestio da se za Zvicerom zapravo ne traga.

Šest mjeseci kasnije konačno se oglasio i tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić. On je u intervjuu za novogodišnje izdanje "Politike" govorio o svim aktuelnim predmetima tužilaštva - Dijani Hrkalović, prisluškivanju, Veljku Belivuku, pa i - Zviceru. Upitan da li je tačna informacija da je TOK pokrenuo postupak protiv Radoja Zvicera, kojeg mediji označavaju kao vođu "kavačkog klana", Nenadić odgovora odrično.

"On je državljanin Crne Gore i za njega su u ovom trenutku nadležni tamošnji istražni organi. TOK je radeći na ovom osnovnom predmetu protiv članova Belivukove grupe došao do velikog broja dokaza koji ukazuju na povezanost osoba van Srbije sa ovom OKG. Ono što nama, ali i drugim organima u zemlji predstavlja problem, jeste to što postoji veliki broj krivičnih dela koja su izvršena u inostranstvu. TOK nema mogućnosti da istražuje sva krivična dela koja su se dogodila u drugim zemljama. Po zakonu možemo da istražujemo krivična dela koja su naši državljani počinili u inostranstvu, ali ne možemo ona koja su izvršili strani državljani u svojoj ili trećim državama. Tužilaštvo između ostalog raspolaže podacima u vezi sa izvršenjem tri dvostruka ubistva koja su se desila van Srbije. U izvršenju tih dela nisu učestvovali samo naši, već i državljani drugih zemalja. Na organima tih država je da naprave prvi korak", rekao je između ostalog Nenadić, čime je indirektno demantovao i Vučića i Vulina.

(Nova.rs.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...