"ZNAČI, PRIJATELJU MOJ, VUKOTIĆ JE NAMA POBIO I KUMOVE I DRUGOVE": Kako je otmica "škaljarca" otkrila mračne tajne surovog rata klanova

„Znači, prijatelju moj, Vukotić (Jovan) je nama pobio i kumove i drugove. Tri mi je kuma ubio u Herceg Novom. Znači, Janković mi je ubio dva, tri kuma", piše "kavčanin" Igor Božović škaljarcu Milu Raduloviću Kapetanu

  • Hronika

  • 30. Mar. 2024  

  • 0

Otmicom Mila Radulovića Kapetana, "škaljarca" kog je "kavački klan" kidnapovao i mjesecima od njega izvlačio informacije o suparničkoj kriminalnoj grupi, u čemu su učestvovali Veljko Belivuk i Marko Miljković, otkrivene su tajne brojnih krvavih konflikata koje su članovi obje grupe imali. Iako je rat klanova koji je do danas odnio više od 50 života, među kojima su i brojne slučajne žrtve, tema o kojoj se naširoko govorilo, Sky prepiske daju novi uvid u odnose najopasnijih kriminalaca sa naših prostora, piše Nova.rs.

Znači, prijatelju moj, Vukotić (Jovan) je nama pobio i kumove i drugove. Tri mi je kuma ubio u Herceg Novom. Znači, Janković mi je ubio dva, tri kuma", piše "kavčanin" Igor Božović škaljarcu Milu Raduloviću Kapetanu u trenutku dok se Kapetan nalazi zarobljen u Crnoj Gori. Njega su 14. oktobra "kavčani" namamili sastanak, a u njegovoj otmici, mučenji i izvlačenju informacija, učestvovali su, kako se navodi u optužnici crnogorskog tužilaštva, Veljko Belivuk i Marko Miljković.

alt

Mile Radulović i Marko Miljković tokom dopisivanja sa Zvicerom, (Foto: Sky/Vijesti)

„Kavčani“, na čelu sa Radojem Zvicerom koji, pored ostalih, aktivno komunicira sa Kapetanom i od njega zahteva informacija o „škaljarcima“, garantuje Kapetanu da će mu zauzvrat dati slobodu, novac, lažni identitet i mogućnost da se sa porodicom preseli u drugu državu.

Međutim, „kavčani“ ga ipak ubijaju, a njegovo tijelo su, prema navodima optužnice, spalili na automobilskim gumama na Lovćenu. U međuvremenu, Radulovićev Sky telefon su iskoristili za namamljivanje članova suparničkog klana, ali i za izvlačenje brojnih informacija.

Zarobljeni Radulović je pokušavao da ubijedi „kavčane“ da ne posjeduje informacije koje od njega traže i nudi da pokuša da pomiri dvije zaraćene frakcije nekadašnjeg kotorskog klana, međutim Zvicer i drugi visokopozicionirani „kavčani“ na to ne pristaju. Prema porukama koje su objavile Vijesti, sa Radulovićem komunicira i Igor Božović koji je na „Skyu“ koristio ime Don. Pored brojnih uvjerenja Radulovića da mora da kaže sve što zna, Božović se osvrće i na likvidacije njemu bliskih osoba.

Takođe, Božović tvrdi i da mu je jedan od vođa „škaljaraca“ Jovan Vukotić, koji je u međuvremenu ubijen u Turskoj, prevario za dva miliona eura.

“Kapetane, Don je ođe. Oću nešto da ti rečem. Tebi je izgleda greota šamar opalit brate. Odavno si ti na ulicu druže moj da toliko ti toga ništa ne znaš i da baš nikoga i ništa ne poznaješ. Znamo se ja i ti još iz Njemačke druže, još sa Bobanom Je***ićem kad si radio. Stari si ti gilipter na ulicu, i sad tu nešto izigravaš. Znači mi smo totalno pogrešnog čovjeka izgleda uhapsili da nam kaže neke stvari. Totalno se nevin praviš prijatelju. Vidi nešto, da ti kažem, rekao ti je kum i dao ti je riječ, znači, moraš. Mi smo još neke hapsili poput tebe takve i sve su nam rekli i puštali smo ih i ispoštovali oni nas i mi njih. Znači, prijatelju moj, Vukotić (Jovan) je nama pobio i kumove i drugove. Tri mi je kuma ubio u Herceg Novi. Znači, Janković mi je ubio dva, tri kuma. Znači, sto posto znamo. Njih ćeš nam dvojicu sigurno dati i to što prije, jer znamo da možeš i da ‘oćeš. I sve ostalo što ti budemo tražili. Jer je Vukotić mene, lično mene, za dva miliona prevario, taj prevarant. I tri mi je kuma pobio i namjestio sa klošarima iz Herceg Novog, sve im je*em koje ti pomažeš po svijetu“, piše Božović u „Sky“ porukama koje su objavile Vijesti.

Potom od njega zahteva da im "da" Milija Bajramovića i izvjesnog Kića.

alt

Radoje Zvicer (Foto: Printscreen/SKY)

„I to što prije, druže. Pa da vidimo jesi li ti toliko nevin i sve. A ja te dobro i odavno znam druže moj i znam da ti mnogo više znaš nego što pričaš sad i izigravaš nevinašce. Znači mi smo pogrešnog čovjeka uhapsili i zarobili, tebe je izgleda greota i šamar opalit, al’ ćeš da vidiš kad počneš kroz mengele da prolaziš prijatelju sad. To ti ja garantujem. Ako ne budeš pričao i sarađivao, jer su nam krv veliku dužni. Veliku krv. Znaš da smo mi pošteni ljudi, i ja i kum i Amico i kumovi moji i Tajger, i svi ostali, i Brzi. I da smo mi časni i pošteni ljudi i tu školu što si ti proš’o, prošli smo i mi prijatelju. Znamo se dobro iz mnogo davnih vremena. Znači, nemoj da se*eš, da kupiš go*na, da stvarno ne počnemo mi da te mučimo i da ti radimo svašta, no fino ka’ čojek, to što treba ispoštuj i da te puštimo da živiš sa ženom i familijom, da to ispoštuješ ka’ što su drugi ispoštovali. Inače, siguran budi, teško će ti biti”, zaprijetio mu je Božović.

Na jednoj od fotografija zabeležih navodno u trenutku dok su Radulovića držali u zatočeništvu, nalazi se i Marko Miljković, najbliži saradnik Veljka Belivuka.

„Ja sam čuo priču da je praćena porodica“

Pored ostalog, vođa kavačkog klana Radoje Zvicer pokušava da od Radulovića sazna informacije o pripremanju atentata na Zvicera koji se dogodio u Ukrajini. Zvicera je, nakon što mu Radulović kaže kako su dijelili novac od kokaina i gdje su ga slali, interesovalo koliko su para pripremali, na koji način su organizovali pucnjavu u luksuznom kompleksu u Kijevu, kada ga je sigurne smrti spasila supruga Tamara Zvicer.

alt

Tamara Zvicer (Foto: Detective-info.com.ua)

“A što su slate za Ukrajinu? Koliko ste davali za mene? Đe su sad pare? Pričaj malo. Nemoj da te pitamo, nego sam pričaj”, poručuje on, a Božović se, kako su objavile Vijesti, nadovezao pitanjem ko im je veza u Ukrajini i poručuje mu da se ne izlazi iz “hapšenja tako lako”.

Veza u Ukrajinu je policajac koji treba da plati sudove i njemu se šalje u kripto-valuti. Kupuje se kripto-valuta i šalje mu se. I ukupno za Ukrajinu je dva miliona i 400 eura i te pare su pošle tamo, ali to se plaćaju sudovi i sve živo što treba tamo. Oni potplaćuju sudije i ostalo, da puste ove momke…. Ja o Ukrajini mogu da pričam ono što znam. Ono što ne znam ja ne mogu da pričam. A te pare su već stigle tamo i to je kod tih policajaca, ja sad stvarno ne znam kod koga, ali to nema šanse da mogu te pare da se uzmu tamo. Ja mislim. Ne znam. Saznaćemo sutra na poruke ime i prezime policajca, pa jedno tako, ali ja mislim da je on te pare već dao…“

Velika misterija, nakon pucnjave na Zvicera krajem maja 2020. godine u luksuznom stambenom kompleksu u Kijevu, kada ga je presrela grupa sastavljena od napadača iz Srbije i Crne Gore i zapucala na njega dok je džogirao, bila je kako su „škaljarci“ uspeli da pronađu Zvicera. Posebno ako se uzme u obzir da je Zvicer živeo pod lažnim idenitetom, sakriven iza lažnog pasoša druge zemlje, u zatvorenom kompleksu u Kijevu.

Jedna od pretpostavki, koja se uglavnom nameće prilikom takvih situacija, bila je da su napadače do mete doveli članovi porodice, a Radulović u razgovoru za šefovima „kavčana“ tu tezu i djelimično potvrđuje.

„Za Ukrajinu, za tebe, ja sam čuo priču da je išlo preko nekog aviona, da je praćena porodica, ali stvarno nisam upućen u to da bi znao da ti kažem tačno što jeste. A nema, ne želim da te lažem”, odgovorio je Radulović.

„Znaš li ti, jadan ne bio, kako je počeo rat?“

Tokom višednevne prepiske Zvicera i Radulovića, isplivale su i brojni detalji koji bi istražiteljima mogli pružiti uvid u neke druge zločine, pucnjave i razmirice koje su se dešavale u jeku sukoba između „škaljaraca“ i „kavčana“. Tako, recimo, Zvicer govori Raduloviću da hoće da okončaju rat koji su škaljarci započeli ubistvima, kako tvrdi, nedužnih ljudi.

„Ti sam odluči što ćeš sa mnom. Kako god ti odlučiš, to je to. Samo ako može samo da me ne mučite u vezi starog drugarstva… Ja stvarno u rat’ nisam učestvovao, jer bi znao ti to, a znali bi i drugi. Što se tiče rata i što se tiče drugoga, meni je sve počelo od Alana (Kožara). I to je jedina komunikacija moja oko tih stvari što se tiče tih stvari da sam ja htio nekome nešto da naudim“

Radulović potom objašnjava da ukoliko se planira okončanje rata, da on može dosta toga da uradi, samo mu treba vremena. Kao garanciju nudi svoju reč da će tako biti jer smatra da će ga „svi poslušati“.

„A znaš li ti, jadan ne bio, kako je počeo rat. Znate li da ste ubili momka koji prodaje cigare. Znaš li da ste ubili još dva momka na ostrvo. Da ste pucali čovjeku u leđa, čovjeku koji je čuvao Vukotiće pet godina. Da li ti znaš da su sve ovo Vukotići započeli. Misliš da mi ne znamo da je Jarić stariji ubio, ovoga mučenoga Srđana dok je prodavao cigare. Misliš da ne znamo da ga je doveo Mićko na motor’ i da je Mićko to sredio. Je li, misliš da se to ne zna. Tvoj kum Mićko. Pa ti si krenuo da radiš grđe stvari nego Alan. Sve si grđe radio od njega. Nego ćeš ti sad ođe da nam kažeš, koga ćeš ti da nam daš. Te koji su okrvavili ruke i ubijali našu braću. Bez ičega, bez ikakvog povoda. Te ćeš da nam daš. Za njih okončavanja rata dok su živi – nema. A ovu đecu što ste uveli u rat, oni nas ne interesuju. Ti nas ne interesuješ, budalčino jedna, razumiješ li, ali ćeš da radiš ono što se dogovorimo“, odgovara mu Zvicer.

Radulović mu u razmjeni audio poruka objašnjava da u ratu nije učestvovao, da sa njim lično nije imao konlikte, da prihvata ukoliko treba da strada, ali i moli, u ime starih dana, da ga ne muče.

„Da smo htjeli da te ubijemo, mi bi te ubili. Ne bi te vozali toliko, to da znaš. Jer smo viđeli da obećavaš i obećao si. Riječ si dao, je li tako bilo“, odgovara mu Zvicer.

Velja Nevolja ga čuvao u Kotoru

Kako se navodi u optužnici, kriminalna grupa na čelu sa Zvicerom, naredila je da se Radulović namami na sastanak u blizini Spuža na kom je otet i zarobljen. Zajedno sa njim namamljeni su i Damir Hodžić i njegov šura Adis Spahić, koji su odmah likvidirani. Spahić je inače samo bio u rodbinskim vezama sa ubijenim Hodžićem i nije osoba iz kriminalnih krugova.

alt

Veljko Belivuk (Foto:Antonio Ahel/ATAImages)

Potom su ga Velja Nevolja i njegov dio kriminalne grupe, prebacili u stan u Kotoru, gdje su ga danima držali, mučili, od njega izvlačili informacije, a od njegove supruge novac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...