BOŠNJACI PRIJEDORA: "Osuđujemo skandiranje i veličanje ratnog zločinca Ratka Mladića"

Očekujemo od svih relevantnih vršioca vlasti u Prijedoru, organizacija i udruženja građana te samih građana Prijedora da osude ovo nedjelo i pošalju jasnu poruku da ovo nije Prijedor kakvim su ga sinoć htjeli prikazati organizatori defilea.

  • Politika

  • 09. Jan. 2022  09. Jan. 2022

  • 3

Politički predstavnici povratnika, vjerskih zajednica povratnika i civilnog društva iz Prijedora osudili su i izrazili svoju zabrinutost za sigurnost povratnika u Prijedor zbog sinoćnjeg defilea gradskim šetalištem i pored Čaršijske džamije veće grupe osoba koja je skandirala podršku presuđenom ratnom zločincu za genocid Ratku Mladiću.

Piše to u reakciji koju potpisuju odbornici u Skupštini Grada Prijedor Mirsad Duratović, Mesud Trnjanin, Azra Pašalić, Almasa Mušić, delegat u Vijeću naroda RS-a Muris Čirkić, medžlisi Islamske zajednice Prijedor i Kozarac, Udruženja logoraša Prijedor i Kozarac i Udruženje "Izvor", "Srcem do mira", "Behar", Unija veterana „Krajina 92-95“.

"Tražimo da nadležne institucije, MUP i Tužilaštvo u Prijedoru, izuzme snimke svih videonadzora sa banaka, trgovina, butika i nadzornih kamera policije i Grada Prijedora koje se nalaze na pravca kretanja kolone, identifikuju počinioce i da prijedorsko Okružno javno tužilaštvo (OJT) okvalifikuje ovaj defile kao krivično djelo 'javno izazivanjei podsticanje nasilja i mržnje' te u skladu s tim kazni počinioce. Tražimo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da u skladu sa Krivičnim zakonom BiH pokrene postupak protiv odgovornih lica", navodi se u reakciji.

Zahtijevaju, nadalje, od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, PIC-a, OSCE-a, LOT timova, da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju suzbijanja dalje eskalacije nacionalne netrpeljivosti, ugrožavanja mira u Bosni i Hercegovini i sigurnosti povratnika na prostor entiteta RS.

"Očekujemo od svih relevantnih vršioca vlasti u Prijedoru, organizacija i udruženja građana te samih građana Prijedora da osude ovo nedjelo i pošalju jasnu poruku da ovo nije Prijedor kakvim su ga sinoć htjeli prikazati organizatori defilea. Da li će Prijedor ćutanjem i nečinjenjem davati 'vjetar u leđa'raznim pojedincima i grupama koji i danas žele da od Prijedora naprave crnu tačku na karti ljudskosti i izoluju nas od ostatka procesa koji vode u mirniju i bolju budućnost za nas i našu djecu. Ne dozvolimo da ovakve grupe koje ne žele dobro našem Prijedoru, unište sve ono što smo gradili zadnjih dvadeset godina na uspostavi suživota i pomirenja u našem gradu", poručuju potpisinici reakcije, piše Preporod info.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...