"SITUACIJA JE HITNA...": Saudijskoj Arabiji nestaje projektila za presretanje, zatražili pomoć saveznika...

Osobe upoznate s temom tvrde da je Saudijska Arbija već uputila susjedima zahtjeve za raketama.

  • Svijet

  • 10. Jan. 2022  10. Jan. 2022

  • 1

Saudijskoj Arabiji moglo bi nestati projektila za presretanje američkog sistema Patriot u toku od nekoliko mjeseci, prema visokom američkom zvaničniku kojeg je citirao Financial Times, što je Riyad prisililo da zatraži pomoć regionalnih saveznika kako bi popunio zalihe.

„Situacija je hitna“, rekao je američki zvaničnik dodajući da Washington podržava pomoć zaljevskih država Saudijskoj Arabiji s obzirom na to da jemenski pobunjenici Husi jačaju prekogranične napade na kraljevinu.

„Ima još mjesta u Zaljevu gdje ih mogu dobiti. To je brža alternativa nego da ih kupuju od nas“, rekao je zvaničnik.

Osobe upoznate s temom tvrde da je Saudijska Arbija već uputila susjedima zahtjeve za raketama.

Husi izvršili 375 napada prošle godine

„Nestašica je raketa za presretanje. Saudijska Arabija je od prijatelja tražila pozajmicu, ali ih nema mnogo na raspolaganju“, rekla je jedna od njih.

Husi su prošle godine izvršili 375 prekograničnih napada na Saudijsku Arabiju, od kojih je većina za metu imala naftnu infrastrukturu, aerodrome i gradove.

„Odgovori na sve te napade morali su za posljedicu imati brzo trošenje raketa“, rekao je američki zvaničnik.

Nova situacija predstavlja najnoviji test u odnosima SAD-a i Saudijske Arabije.

Predsjednik Joe Biden je u februaru prošle godine rekao da će SAD prekinuti podršku Saudijskoj Arabiji za napadačke operacije u Jemenu, što se odnosi i na prodaju određenog oružja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...