DOSTUPNA U SUSJEDSTVU: Ovom aplikacijom možemo pomoći slijepim i slabovidnim osobama

Be My Eyes je crowdsource aplikacija koja povezuje slijepe i slabovidne osobe s dragovoljcima koji su voljni pomoći im u obavljanju svakodnevnih zadaća putem videoveze.

  • HiTec

  • 10. Jan. 2022  10. Jan. 2022

  • 0

Osobama koje imaju problema s vidom svakodnevni život nije jednostavan jer trebaju pomoć oko zadaća koje su za ljude koji dobro vide dio rutine u tolikoj mjeri da ih obavljaju i ne razmišljajući o njima.

Često pri ruci imaju ukućane ili susjede koji im mogu priskočiti u pomoć. Ali to nije uvijek moguće ili praktično, a ponekad i žive same pa se moraju snaći kako znaju i umiju.

Kako bi im se pomoglo u takvim situacijama razvijeno je više aplikacija za pametne telefone. Među njima je Be My Eyes, crowdsource aplikacija koja povezuje slijepe i slabovidne osobe s dragovoljcima koji su voljni pomoći im putem video veze.

Kad osoba s problemima s vidom zatraži pomoć obavijest o tome biva poslana dragovoljcu. Između njih biva pokrenuta video veza kako bi dragovoljac mogao vidjeti o čemu se radi - recimo, pročitati upute uz lijek ili hranu, opisati neko mjesto ili objekt...

Sedam godina staru aplikaciju danskog tima Robocat, dostupnu za uređaje s operativnim sustavima Android i iOS, trenutno koristi više od 370,8 tisuća slijepih i slabovidnih osoba, uz podršku više od 5,5 milijuna volontera.

Dostupna je u više do 150 država (među kojima je i Hrvatska) i na više od 180 jezika.

Osim što je moguće koristiti je kod nas, možete se i prijaviti kako biste radili kao volonter. Za to je potrebno preuzeti aplikaciju na pametni telefon, označiti kojim jezicima baratate i pričekati na poziv.

Za kakve bi situacije mogla biti zatražena vaša pomoć? Primjerice, slijepe i slabovidne osobe vas mogu zamoliti za asistenciju u potrazi za izgubljenim odjevnim predmetom, utvrđivanju kad ističe rok trajanja na prehrambenim i inim proizvodima, usklađivanju pri odijevanju, kupovinu u trgovinama, snalaženju u novim lokacijama...

Aplikacija Be My Eyes dio je sve brojnije kategorije tehnoloških zdravstvenih pomagala koja se oslanjaju na pametne telefone i širokopojasnu vezu s internetom.

Prema podacima tvrtke Deloitte, više od 90 hiljada novih digitalnih zdravstvenih naslova dodano je u trgovine aplikacijama tijekom 2020. godine, u prosjeku više od 250 novih aplikacija svaki dan.

Zdravstvene aplikacije pokrivaju širok raspon usluga, od platformi za virtualne liječničke preglede preko upravljanja kroničnim bolestima do praćenja vježbanja, kretanja i prehrane.

Pandemija koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 potakla je brže prihvaćanje i šire korištenje takvih aplikacija, a napredak tehnologije omogućio je njihovu sve širu primjenu. Čitači zaslona razvili su se, primjerice, u tolikoj mjeri da više nije nužno podučavati Braillevo pismo ljude koji su vid izgubili kasnije u životu.

Ukupno je globalno dostupno više od 350 hiljada zdravstvenih aplikacija, ali tek je njih 110 preuzeto više od 10 milijuna puta, što je blizu polovice ukupnog broja preuzimanja.

Aplikacije koje se ne drže smjernica, ne rade kako bi trebale, zastarjele su ili su ekonomski neodržive obično bivaju uklonjene.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...