KARADŽIĆ GA ODLIKOVAO ZA ZLOČIN: Umro Bogdan Subotić, ratni ministar odbrane RS-a, evo šta je GOVORIO O TOMAŠICI...(VIDEO)

General-major Vojske RS i prvi ministar odbrane RS Bogdan Subotić (81) preminuo je u Novoj Topoli, kod Bosanske Gradiške.

  • Vijesti

  • 10. Jan. 2022  10. Jan. 2022

  • 4

General-major Vojske RS i prvi ministar odbrane RS Bogdan Subotić (81) preminuo je u Novoj Topoli, kod Bosanske Gradiške.

Subotić je rođen 25. aprila 1941. u gradiškom selu Turjak, preminuo je za Božić 7. januara, a sahranjen je juče na groblju u Novoj Topoli.

Službovao je u garnizonu Banja Luka, učestvovao je u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu od jula 1991. do januara 1996. godine kao pripadnik takozvane Vojske RS, te u Ministarstvu odbrane RS.

Tokom službe u VRS obavljao je dužnosti ministara odbrane RS (od 1992. do 1993), glavnog inspektora VRS (od 1993. do 1994) i savjetnika ratnog zločinca Radovana Karadžića za bezbjednost i Šefa kancelarije za ordenje RS (od 1994. do 1995).

Karadžićevo odlikovanje za zločin

Njemački Deutsche Welle pisao je 2013. godine da je u završnici svjedočenja u odbranu Radovana Karadžića, ratni ministar odbrane Republike Srpske Bogdan Subotić, tvrdio da bivši predsjednik bosanskih Srba, nije kriv ni za jedan od zločina, navedenih u optužnici.

Svjedoka Subotića je kao ministra odbrane, a potom i svog savjetnika, u ljeto 1992. godine Karadžić poslao u Prijedor da utvrdi činjenice o masakru 200 bošnjačkih civila na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. Sve što je svjedok ustanovio bilo je da je zločin počinjen i da su za njega odgovorni pripadnici policije Vojske Republike Srpske. Šef policije u Prijedoru bio je Simo Drljača. Šta se desilo s njim?, pitao je zastupnik tužilaštva Haškog tribunala Alan Tiger.

"Simo Drljača je bio smijenjen sa dužnosti, tako da ja ne znam šta je s njim dalje bilo", rekao je svjedok.

"Simo Drljača nije smijenjen nego unaprijeđen", uzvratio je tužilac Tiger. "Postao je savjetnik ministra u MUP RS, i to je veoma visok položaj. Uz to, dobio je visoko odlikovanje od doktora Karadžića nakon tih događaja, zar ne?"

"Ah, ne znam da li je baš zbog toga dobio odlikovanje", rekao je svjedok. "Nije doktor Karadžić pisao zašto Drljača dobija odlikovanje. To su pisali načelnici ili neki drugi komandanti, koji mogu i da prevare predsjednika. Mogu i kralja da prevare."

Bivši ministar odbrane u vladi Republike Srpske i današnji svjedok odbrane Radovana Karadžića, general Bogdan Subotić bio je poslan u region Prijedora još jednom - da ispita navode o 5.000 leševa bošnjačkih muškaraca zakopanih u okna rudnika Tomašica. Na mjestu zločina glavni informator ministra bio je opet pomenuti Simo Drljača.

5.000 ili 500

"Objašnjeno mi je da je to bio sukob između suprotstavljenih strana, Muslimana i Teritorijalne odbrane u Prijedoru. Kad sam postavio pitanje koliko je ljudi, boraca, civila, tu sahranjeno, Simo Drljača mi je rekao - do pet stotina, ne više. Pošto sam se vratio na Pale, izvijestio sam o tome ministra pravosuđa i zahtijevao sam od njega da se pokrene istraga o tom pitanju. Šta je poslije bilo, meni nije jasno. Eto to je što ja znam o tome", rekao je svjedok.

Kako u prijedorskom regionu, tako i u mnogim drugim krajevima Bosne i Hercegovine, početak rata obilježen je zločinima koje su počinile vojska i policija Republike Srpske uz podršku formacija JNA. Međutim, po svjedoku Subotiću, za rat i ratna stradanja su krivi drugi.

Za rat je kriva međunarodna zajednica

"Nemam nikakve dileme ko je kriv za početak rata: međunarodna zajednica je potpomogla Aliju Izetbegovića, i da nije bilo toga ne bi bilo ni rata u Bosni i Hercegovini", rekao je svjedok.

Svjedočenje generala Subotića završeno je pred kraj današnjeg zasjedanja. Karadžić je zatim izveo novog svjedoka odbrane - Petra Salapuru, načelnika obaveštajne uprave Glavnog štaba VRS u vrijeme srebreničkog masakra. Pukovnik Salapura je danas na suđenju Ratku Mladić već bio svjedok, ali tužbe.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...