HOĆE LI GRIJANJE DRASTIČNO POSKUPJETI: Vlada FBiH neće subvencionirati povećanje cijene plina, šta će odlučiti Vlada KS?

Ministar Džindić je kazao kako Vlada FBiH nije u mogućnosti da nastavi neki vid subvencioniranja povećanje cijene plina.

  • Društvo

  • 11. Jan. 2022  11. Jan. 2022

  • 0

Jučerašnji sastanak u Vladi FBiH na kojem su prisustvovali ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i ministar komunalne privrede, infrstrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović nije rezultirao dogovorom o dijelu subvencije koju bi Vlada FBiH mogla plaćati kada je riječ o povećanju cijene plina koja je od novembra već dva puta povećana u konačnici za skoro 40 posto. 

Ministar Džindić je kazao kako Vlada FBiH nije u mogućnosti da nastavi neki vid subvencioniranja povećanje cijene plina.

"Energoinvest na Gazpromovu cijenu dodaje 4,7%, dok Sarajevogas dodaje na tu cijenu Gazproma dodatnih 13,76 %. Pokazali smo resornom ministru te podatke i gdje bi mogle biti mogućnosti uštede", kazao je Džindić.

Dodao je da se ne smije desiti da u sistemu nestane plina, ali da se ne smije desiti da se naruči više nego što će sistem povući ili da se naruči manje, a treba više povući. 

Ministar Hadžiahmetović kazao je kako će Vlada KS u četvrtak razmotriti koliko može subvencionirati cijenu plina.

Podsjećamo, Vlada KS je povećanje u novembru i decembru subvencionirala sa 5 miliona KM kako građani ne bi dobili veće račune za plin i grijanje. No sa novim povećanjem od januara, Vlada KS nije sigurna može li i u kojoj mjeri plaćati subvencije za povećanje cijene plina.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...