PORAŽAVAJUĆI PODACI ZA MANJI BH. ENTITET: Sve više zaraženih, zdravstveni sistem pod pritiskom, a broj vakcinisanih...

Dugi redovi za pregled, ali ne i za vakcinaciju. U najvećem banjalučkom vakcinalnom punktu danas samo oni koji primaju buster dozu. Među njima i Sebiha Komnenić, kaže sa suprugom je imala blizak susret sa virusom koji su jedva preživjeli.

  • Vijesti

  • 11. Jan. 2022  11. Jan. 2022

  • 2

Veliki rast broja novih slučajeva korone bilježi se u Republici Srpskoj. Iako je zdravstveni sistem pred sve većim pritiskom, nema naznaka o uvođenju novih mjera. Danas je stigla vijest da je na virus pozitivan i patrijarh Porfirije koji je tokom vikenda boravio u Banjaluci, gradu koji je u prvih 11 dana januara, prema broju novih slučajeva nadmašio kompletan decembar, izvještava N1.

Dugi redovi za pregled, ali ne i za vakcinaciju. U najvećem banjalučkom vakcinalnom punktu danas samo oni koji primaju buster dozu. Među njima i Sebiha Komnenić, kaže sa suprugom je imala blizak susret sa virusom koji su jedva preživjeli.

“Čim je počela ova vakcinacija shvatili smo ozbiljnost u kojoj smo bili situacije i onda smo se normalno rukovodili time da idemo i da se vakcinišemo. (N1: Kako se živi u vašem domu sa pandemijom? Kako se pridržavate mjera?) Joj ružno, jer jednostavno više niti ko dolazi niti mi gdje idemo otuđili smo se totalno i tu je ustvari najveći problem, jer mi smo bili društvena bića”, kazala je Sebiha Komnenić.

Od 5. marta 2020. kada je zabilježen prvi slučaj, do danas, zbog bolesti uzrokovane koronom u Republici Srpskoj preminulo je 5.593 lica. Pandemiji se, prema riječima ljekara, može stati u kraj jedino vakcinacijom, a sudeći po brojevima vakcinisanih, daleko smo od kraja.

“Kod nas je dvije doze vakcinacije, znači kompletnu vakcinaciju prošlo samo 33% stanovništva, dok 40% njih je ušlo u proces vakcinacije, oni koji su primili prvu dozu pa sada čekaju drugu, tako da smo mi jako daleko od toga da se možemo osloniti da će nam vakcina promijeniti ovaj trend”, kazala je Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS.

Do postizanja kolektivnog imuniteta sve je na pojedinačnoj odgovornosti – nošenju maski, izbjegavanju boravka u grupama. Ljekari preopretećeni poslom, pa banjalučki Dom zdravlja u porodičnim ambulantama na području grada radi sa tek 50% kapaciteta.

“Dnevno imamo 650 do 700 pacijenata koji dolaze i u ARI i u kovid, broj pacijenata se takođe povećava. Juče smo imali 700 pozitivnih, što je najveći broj pozitivnih u jednom danu”, kazala je Mirjana Miljković, načelnica HES, Doma zdravlja Banjaluka.

Danas od 393 pozitivnih čak pola iz Banjaluke. Iako se u Republici Srpskoj još ne može sekvencionisati omikron soj, rast broja zaraženih pokazuje, tvrde ljekari, da on cirkuliše u populaciji.

To uz redove pred kovid ambulantama pokazuju i brojevi tako smo u posljednjem mjesecu 2021. imali 1.231 pozitivan slučaj, u prvih 11 dana januara čak 1.269 pozitivnih u Banjaluci.

Iako je rast evidentan, simptomi su, bar za sada blaži.

“Definitivno su to simptomi koji više liče na prehladu, koje smo i do sada karakterisali kao prehlada, znači to je neka hunjavica, bol u grlu, blage temperature, curenje nosa”, kazala je Rodić Vukmir.

Veoma blage simptome virusne infekcije ima i partijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Za vikend je boravio u Banjaluci pa su pod lupom njegovi najbliži kontakti. Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske bez odgovora na pitanje hoće li najviši zvaničnici u izolaciju, i ima li među domaćinima ili gostima još pozitivnih. Povećan broj novih slučajeva za sada neće rezultirati uvođenjem strožih mjera.

“Imali smo kada je bilo najviše zatvaranja skok kada se govori o broju zaraženih, imali smo situaciju kada je bio ljetni period ove godine kada nije bilo nekih mjera, a i nije bilo zaraženih. Prema tome teško je uporediti broj dešavanja i događaja sa rastom ili padom epidemiološke situacije”, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Iako ljekari tvrde da je rast broja novih slučajeva rezultat masovnih okupljanja Gradska uprava najavljuje nova. Pravoslavna Nova godina 13. januara biće dočekana u porti Hrama Hrista Spasitelja uz izvođače duhovne muzike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...