SAMO ZA ONE S DUBLJIM DŽEPOM: Predstavljena megajahta za najbogatije, osim što plovi, može i letjeti...

No ni to nije sve, jer postoji i poseban dodatak na vrhu jahte koji služi za slijetanje helikoptera i kao polazišna tačka za leteći obilazak lokalnih odredišta.

  • HiTec

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 0

Italijanska dizajnerska kompanija predstavila je svoju najnoviju luksuznu jahtu – dizajniranu za letenje i plovidbu svjetskim okeanima. To ekstravagantno vozilo nazvano Air Yacht, otkriveno je na konceptualnim slikama rimske kompanije Lazzarini Design Studio.

Tijelo tog letećeg i plovećeg čuda zamišljeno je za izgradnju od ugljičnih vlakana, a tokom leta može doseći brzinu od 112 kilometara na sat zahvaljujući četiri električna propelera na solarni pogon i dva bočna pontona punjena helijem i zapremine 400.000 četvornih metara komprimiranog plina. Air Yacht mogao bi u zraku ostati punih 48 sati.

Air Yacht stoga može letjeti i lebdjeti na vodi.

Cijena izgradnje zasad nije poznata, iako kompanija kaže da je dizajnirana imajući na umu privatne vlasnike, no tu je vjerovatno riječ o potencijalnim kupcima s milionima dolara viška u džepovima.

Dužina te aviojahte iznosila bi 150 metara, a širina 80 metara, dok bi glavna središnja paluba bila duga 79 i široka 10 metara.

Air Yacht pokretalo bi osam motora uparenih u četiri para u kojima ti motori suprotno rotiraju i koji energiju dobivaju iz ultralakih baterija, koje pak napajaju solarne ploče na gornjoj površini leteće jahte.

Oko helijskih odjeljaka unutar pontona nalaze se dvorane i privatni apartmani s krevetima i perilicama, tako da Air Yacht zapravo opremljen za duga i višednevna putovanja. Postoji pet apartmana za putnike na raspolaganju sa svake strane s impresivnim pogledom na nebo.

Tu je i široka platforma za gledanje bez prozora na stražnjoj strani svakog pontona, koja putnicima omogućuje otvoren pogled na valove ili alternativno boravak na svježem zraku na 1.500 metara iznad površine tla ili mora.

Oba pontona povezana su sa središnjom palubom s četiri karbonska mosta, kroz koje putnici mogu hodati. Središnja paluba zamišljena je kao zajednički prostor za okupljanje putnika, opuštanje i jelo. Pruža luksuzni prostor s pogledom za putnike, a tu su još i bazen, salon s tepihom te prostrani dnevni boravak s blagovaonom.

No ni to nije sve, jer postoji i poseban dodatak na vrhu jahte koji služi za slijetanje helikoptera i kao polazišna tačka za leteći obilazak lokalnih odredišta, piše Daily Mail.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...