BRISEL "POVUKAO RUČNU", BH. VLASTI NISU ISPUNILE OBEĆANO: BiH ostaje bez 125 miliona eura

Ugovor je bio potpisan u decembru 2020. godine, a očekivalo se da će druga tranša biti odobrena godinu nakon odobravanja prve u januaru 2021. godine.

  • Vijesti

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 5

Evropska unija će odgoditi isplatu druge tranše finansijske pomoći za Bosnu i Hercegovinu od 125 miliona eura jer domaće vlasti nisu ispunile obaveze koje su prihvatile kada je potpisan ugovor o isplati pomoći zbog pandemije koronavirusa u visini od 250 miliona eura.

Ovo je za portal Klix.ba potvrđeno iz dobro obaviještenih izvora, a kao razlog se navodi netransparentno trošenje sredstava iz prve tranše, kao i trošenja za namjene koje nisu odobrili zvaničnici iz Brisela.

Ugovor je bio potpisan u decembru 2020. godine, a očekivalo se da će druga tranša biti odobrena godinu nakon odobravanja prve u januaru 2021. godine.

Odmah nakon potpisivanja sporazuma, što je za BiH učinio ministar finansija Vjekoslav Bevanda, bilo je jasno da će se vlasti u našoj zemlji teško nositi s postavljenim uvjetima. "Naši" su posebno problematičnim ocijenili redovno objavljivanje podataka o subjektima koji su dobijali, ali će i dobijati pomoć kroz korona-mjere.

"Objavljivanje na tromjesečnoj osnovi detaljnih informacija o usvajanju i provedbi hitnih mjera podrške tokom epidemije koronavirusa, uključujući iznose pomoći po kategoriji korisnika, identitet i iznos alociran na 50 najvećih korisnika pomoći, kao i uvjete i kriterije alokacije podrške, u skladu s državnim propisima o tajnosti", jasno je stajalo u potpisanom memorandumu.

Kod podrške ekonomskom oporavku EU je od naših vlasti tražila smanjenje poreznog klina u oporezivanju rada za zaposlenike koji primaju male plate, uz povećanje plata nakon oporezivanja kroz amandmane na Zakon o porezu na dohodak i Zakon o socijalnim doprinosima u FBiH, čiji je cilj i povećanje stepena usklađenosti između dva entiteta. Ni ovo naravno nije učinjeno jer reforma zapela u parlamentarnim klupama.

"Povlačenje ručne" iz Brisela može biti motivisano i još nekim momentima bitnim Evropskoj komisiji, a ogleda se u pritisku za donošenje promjena Izbornog zakona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...