MIRSAD DURATOVIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE GRADA PRIJEDORA, ZA "SLOBODNU BOSNU": "U ljudima se budi revolt koji bi mogao rezultirati kontraprotestima!"

Talas provokacija na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u povratničkim naseljima u RS-u koji je početkom nove godine zapljusnuo našu zemlju, kulminacija je dosadašnjeg višemjesečnog usijanja političke atmosfere. Prepoznali su to i u Evropskoj uniji i u američkom State Departmentu pa su posljednja dva dana stigle jasne osude i upozorenja da se ovi protivzakoniti slučajevi moraju procesuirati. 

  • Politika

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 1

Pored Janje i Gacka, javnost u BiH je posebno osjetljiva na fašističke poruke navijačkih skupina u Prijedoru, gradu koji je uz Srebrenicu najbolniji simbol stradanja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva tokom rata. Prijedorski Bošnjaci su već reagovali na provokacije organizovanjem skupa i apelom prema nadležnim vlastima i Tužilaštvu kako bi se grubo kaznili izazivači provokacija. Osim toga, u posjetu političkim predstavnicima je jučer stigao i major EUFOR-a Peter Zvonc. Tim povodom razgovarali smo sa Mirsadom Duratovićem, predsjednikom Skupštine grada Prijedora.

Razgovarali ste majorom EUFOR-a Zvoncom. Možete li nam otkriti sadržaj i poruke sa sastanka?

U razgovoru sa EUFOR-om iznijeli smo svoja zapažanja vezano za posljednja dešavanja u Prijedoru, svoje viđenje bezbjedonosne situacije u Prijedoru, raspoloženje među povratnicima i osjećaj nesigurnosti koji osjećaju, naša saznanja o mogućim učesnicima i organizatorima defilea kroz Prijedorsku glavnu ulicu i pored džamije, te poduzetim mjerama sa naše strane u cilju smirivanja rastućih tenzija.

Postoje informacije da iza provokacija posljednjih dana stoji djelovanje sa strane, pa i iz Srbije, i da sve prati određena logistika koja dolazi izvan Prijedora. Kakva su vaša saznanja?

Nemam informacija bilo koje vrste da iza provokacija stoji neko sa strane ili Srbije. Oni koji su to izjavili treba odmah da iste dostave nadležnim institucijama, a ne da sa istima licitiraju u javnosti.

Poslanik u NSRS Senad Bratić je rekao da će se tražiti hitno zasjedanje gradske Skupštine kako bi se raspravljalo o sigurnosnoj situaciji. Očekujete li podršku vlasti u Prijedoru i da li će doći do zasjedanja Skupštine grada?

Nevezano za posljednja dešavanja, na prethodnoj sjednici Skupštine Grada Prijedor, održanoj 29.12.2021.godine, a zbog pisanih grafita donesen je Zaključak da se za sljedeću sjednicu pripremi posebna tačka dnevnog reda „Bezbjedonosna situacija u gradu Prijedoru“. Na sjednicu će biti pozvani načelnik policije iz Prijedora, predsjednica Foruma za bezbjednost i drugi relevanti predstavnici organa i institucija koji imaju dodirne tačke sa bezbjednošću i sankcionisanjem odgovornih.

Naravno da očekujemo da će narodni poslanik Bratić uputiti i zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Narodne skupštine RS sa istom temom i pozvati ministra MUP-a Lukača na odgovornost, jer ipak su se incidenti desili kroz čitav RS.

Kakav je inače odnos sa predstavnicima Srba u Prijedoru, pogotovo članova SNSD-a?

Kada pitate za odnos sa članovima SNSD-a ja imam kontakte sa određenim brojem članovima i funkcionera SNSD-a koji su aktivni u gradskoj upravi u Prijedoru i odnosi su korektni i svi su me nazvali odmah nakon incidenta i ogradili se od istog. Odnosi postoji i sa članovima drugih stranaka sa srpskim predznakom koji su aktivni u političkom životu grada Prijedora i generalno imamo korektne odnose.

Da li ste intenzivirali komunikaciju sa bošnjačkim i hrvatskim mještanima povodom posljednjih incidenata i kakve reakcije dobijate o njih? Jesu li uplašeni?

Obišao sam nekoliko mjesnih zajednica i ostvario telefonski kontakt sa povratnicima koji su mi rekli da su izuzetno zabrinuti zbog porasta provokacija, postoji i doza straha kod pojedinih ali oni sa kojima sam ja razgovarao ne planiraju za sada bilo kakvo iseljenje već se u ljudima budi revolt na sve ovo koji bi mogao rezultirati kontraprotestima u Prijedoru.

(Razgovarao: S. BEGOVIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...