ŠEFICA BH. DIPLOMATIJE O PORUKAMA WASHINGTONA: "Naši prijatelji shvataju da se radi o prijetnjama"

Kako je dodala, političke izazove, reforme i obaveze koje su pred nama svakako trebamo rješavati dijalogom unutar institucija.

  • Mini market

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 0

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ocijenila je kako je apsolutno opravdano i razumljivo da Sjedinjene Američke Države (SAD) i međunarodna zajednica prepoznaju ozbiljnost događaja u manjem entitetu kojima se raspiruje mržnja i unosi strah, posebno među povratnike, te se traži od nadležnih organa da rade svoje posao.

Podsjetimo, Sjedinjene Države pozvale su vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje koji ukazuju na to da su se u bh. entitetu RS proteklog vikenda veličali ratni zločinci u incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradovima gdje je tokom rata protjerano nesrpsko stanovništvo.

"Među našim partnerima i prijateljima širom svijeta raste svjesnost da se u BiH radi o sigurnosnom izazovu i prijetnji, te da se stvari trebaju tretirati prvo na takav način", kazala je Turković za Radiosarajevo.ba.

Kako je dodala, političke izazove, reforme i obaveze koje su pred nama svakako trebamo rješavati dijalogom unutar institucija.

"Ali ne može niti će biti pregovora kada je u pitanju sigurnost, teritorijalni integritet i suverenost, poštivanje zakona i sudskih presuda. To je pitanje provođenja zakona i za to postoje agencije i pravosudna vlast", zaključila je Turković.

Glasnogovornik Bijele kuće je u komentaru na njihovo prisustvo kazao da dok ruski i kineski predstavnici "smatraju prikladnim sudjelovati u destabilizirajućim ceremonijama", Sjedinjene Države su u utorak Bosni i Hercegovini donirale 96.000 doza vakcina protiv COVID-19.

U ponedjeljak je i Evropska unija reagirala na ceremoniju održanu proteklog vikenda, kazavši kako vodstvo bh. Srba riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi poticati tenzije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...