HOĆE LI AUSTRIJA UVODITI SANKCIJE DODIKU: Evo šta kažu u Ambasadi…

Logično je zaključiti da bi ga sankcije iz Austrije uznemirile više od američkih.

  • Politika

  • 13. Jan. 2022  13. Jan. 2022

  • 0

Po kuloarima se priča da Milorad Dodik ima imovinu u Austriji.

Logično je zaključiti da bi ga sankcije iz Austrije uznemirile više od američkih.

Da bi mu sankcije „Germana“, kako Dodik naziva Nijemce i Austrijance, teško pale, čitamo i iz tona pisma koje je član Predsjedništva BiH pisao novom njemačkom kancelaru Scholzu. Njemačka je pokazala u nekoliko navrata opredjeljenje da zaustavi Dodika u rušenju međunarodno priznate Bosne i Hercegovine. Novinari Hayata pitali su u Austrijskoj ambasadi u Sarajevu hoće li se ova zemlja pridružiti sankcijama za one koji podrivaju ustav Bosne i Hercegovine i ugrožavaju sigurnost svih njenih građana. Odgovor koji smo dobili donosimo u nastavku.

"Austrija sa velikom zabrinutošću prati napetu situaciju u Bosni i Hercegovini i trenutna zbivanja. Država je već mjesecima de facto blokirana, a državne institucije se otvoreno dovode u pitanje. Želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao održivu, ujedinjenu državu sa kojom se svi državljani i sve tri etničke grupe mogu identificirati.

Austrija, kao i Evropska unija, već godinama stavljaju na raspolaganje velike količine novca kako bi podržali funkcionisanje Bosne i Hercegovine prema evropskim standardima. Savjetovat ćemo se sa našim partnerima u Evropskoj uniji o mogućim mjerama protiv odgovornih koji ugrožavaju državu i njenu budućnost u Evropskoj uniji. Tako bi finansijska pomoć mogla biti snažnije uslovljena time da li političari svoje djelovanje temelje na evropskim standardima", piše u odgovoru Austrijske ambasade u Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...