KLJUČNI SVJEDOK TUŽILAŠTVA BIH U PREDMETU “RESPIRATORI”: “Sad će uhapsiti ove iz vrha SDA, ima da mi HDZ spomenik digne”

"Sve ih uhapsili. Sad će ove s vrha SDA. Ima da mi HDZ spomenik digne", napisao je Marić prijatelju Nenadu koji će svoje čuđenje opisati sa: "Auu". "Izgubi telefon", predložio je Nenad svjedoku Kristijanu Mariću. "To mi je i plan", odgovorit će Marić.

  • Vijesti

  • 13. Jan. 2022  13. Jan. 2022

  • 1

Tog jutra, 29. maja 2020. godine, federalni premijer Fadil Novalić još iz SIPA-e nije bio prebačen u nadležnost Tužilaštva BiH. No vijest o njegovom hapšenju odjeknula je u domaćim i regionalnim medijima. Mostarac Kristijan Marić znao je pravu istinu. Već tada je bio neformalni “svjedok-saradnik” Tužilaštva BiH kojem će kasnije pod nerazjašnjenim okolnostima i nelogičnim redoslijedom, na prijedlog tužioca Džermina Pašića, tadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić dati imunitet od krivičnog gonjenja, piše Istraga.ba.

“Jutro, Mačak”, napisao je Marić u poruci koju je oko 10 sati ujutro, putem Vibera, tog 29. maja 2020. godine poslao svom prijatelju Nenadu."

U sljedećoj poruci poslao je link teksta sa portala bljesak.info u kojem je pisalo da je “SIPA uhitila Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, te da je zadržan i premijer Novalić”

"Sve ih uhapsili. Sad će ove s vrha SDA. Ima da mi HDZ spomenik digne", napisao je Marić prijatelju Nenadu koji će svoje čuđenje opisati sa: "Auu".

"Izgubi telefon", predložio je Nenad svjedoku Kristijanu Mariću.

"To mi je i plan", odgovorit će Marić.

alt

Kristijan Marić je utemeljitelj udruženja “Mreža mladih” koja je okupljala “mlade poduzetnike”. Kada je proglašena pandemija koronavirusa počeo je, uz visoku proviziju, posredovati u nabavkama medicinske opreme. Sarađivao je sa izvjesnim Bornom Cicerom iz Hrvatske, sa Sanjom Lekić iz Crne Gore i sa Samirom Cerićem iz Londona. Uspostavio je kontakt i sa Fikretom Hodžićem, obećavajući mu isporuku respiratora. Nakon što je vlasnik “Srebrne maline” zaobišao Marića u posredovanju, on je sa svojim prijateljima počeo prijetiti Hodžiću. U međusobnoj prepisci svjedoci iz ovog predmeta su razmjenjivali fotografije pištolja.

“Neće da plati?”, napisao je na zajedničkoj grupi Banjamin Nuhanović, također svjedok tužioca Džermina Pašića.

Potom se javila osoba po imenu Marko Mađar.

“Šalji mu, Kico, reci da sto sutra u 12 ispred plastenika u Srebrenici”, napisao je Mađar.

Kristijan Marić se nadovezuje u komunikaciji i kaže: “Đe ste, p…, stigo Al Kapone.”

Potom članovi grupe razmjenjuju fotografije pištolja kojim bi trebali “ubijediti” Fikreta Hodžića da im plati proviziju za respiratore iz Kine.

alt

No ove osobe, osim Marka Mađara, postale su svjedoci Tužilaštva BiH u istrazi protiv Fikreta Hodžića, Fadila Novalića i Fahrudina Solaka. Kristijan Marić je, pored svega, dobio imunitet od krivičnog gonjenja, iako je u njegovom računaru Tužilaštvo BiH pronašlo dokaze da je krivotvorio dokumente Vlade Federacije. Marić je postati ključni svjedok Tužilaštva BiH. Ali brojne nelogičnosti su u ovom slučaju.

Bio je 16. maj kada je Fikret Hodžić gostovao na Face TV. To je očito iznerviralo Kristijana Marića koji kaže da će vlasniku “Srebrne maline” “leći po kostima”.

“Dušu ću mu uzeti, samo polako”, piše Marić, dok njegov njegov prijatelj Benjamin Nuhanović kaže da je samo “dobro da ne odu u medije.

“Ti nećeš sigurno, ali ja ću vjerovatno ako ovi prekrše imunitet”, kaže Marić.

Nuhanoviću nije bilo jasno o kakvom imunitetu Marić govori. Traži dodatno objašnjenje i dobija ga.

“Potpisao sam izjavu sa zaštitom osobnih podataka i imunitet na slučaj 'respiratori'”, objašnjava Marić.

U pitanju je, dakle, 16. maj 2020. godine. Ako se pogledaju dokazi Tužilaštva BiH, onda se može vidjeti da je Marić “imunitet od krivičnog gonjenja” dobio tek 12. juna 2020. godine. I to na osnovu zapisnika od 11. juna iste godine u kojem je tražio imunitet. Rješenje o imunitetu je došlo pet mjeseci kasnije, odnosno u novembru 2020. godine. Radi preglednosti, još ćemo jednom poredati datume.

Kristijan Marić 16. maja tvrdi da je “potpisao imunitet” sa Tužilaštvom BiH.

Tužilaštvo BIH, odnosno Džermin Pašić 11. juna saslušava Kristijana Marića i on formalno traži imunitet.

Tadašnja glavna državna tužiteljica Gordana Tadić dan kasnije, 12. juna daje izjavu o imunitetu.

Tužilac Džermin Pašić 13. juna saslušava Marića pod imunitetom.

Pet mjeseci kasnije, u novembru 2020. godine je doneseno rješenje o imunitetu.

Kristijan Marić je tako postao ključni svjedok Tužilaštva BiH. Sklon krivotvorenju istine i dokumenata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...