POVRATAK U IGRU: Osobni računari sve su traženiji, a razlog je i dalje...

Porast zabilježen početkom pandemije uzrokovane koronavirusom i trendom rada od kuće nastavljaju pozitivno utjecati na brzorastuće tržište računara.

  • HiTec

  • 13. Jan. 2022  13. Jan. 2022

  • 0

Eksponencijalni rast PC tržišta od 2020. ne prestaje s rastom. Od trena kad su ljudi uslijed pandemije počeli raditi od kuće, analitičari bilježe kontinuirani porast potražnje za računarima i pripadajućom periferijom.

Analitičke kompanije Gartner i IDC izvještavaju da će globalno tržište PC-ja nastaviti s rastom uoči povećane potražnje za tradicionalnim PC-jima unatoč globalnoj nestašici čipova.

U 2021. je prema Gartneru isporučeno skoro 340 miliona PC-ja, dok IDC broji 348.8 miliona, što je skoro 15 posto, piše Verge.

"Prošla godina je zbilja obilježila povratak PC-ja", rekao je Jitesh Ubrani, analitičar iz IDC-a. "Potrošačka potražnja za PC-jima u novim tržištima i globalna komercijalna potražnja ostale su jake tokom kvartala kad je jedini problem predstavljala opskrba". Problemi sa zalihama izravno su vezani uz globalnu nestašicu čipova, što znači da bi tržište PC-ja moglo postati još veće nego u 2021. godine.  Gartner izvještava da je 2021. nadmašila rekord iz 2013. godine.  "Rezultat je globalna isporuka PC-ja koja vjerovatno neće pasti na razinu prije pandemije bar iduće dvije do tri godine", objašnjava Mikako Kitagawa, voditeljica istraživanja u Gartneru. Pandemija je uzrokovala dvogodišnji porast PC tržišta - Microsoft je lani izbacio Windows 11 nakon što su zbog povećane prodaje početkom pandemije objavili da se "PC vratio u igru". AMD i Intel također su na ovogodišnjem CES-u predstavili najnovije čipove, što znači da će na tržište doći još osobnih računara.  

(Tportal)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...