SAVJETA NIKAD DOSTA: Ovih 8 stvari trebao bi napraviti svako ko je pozitivan na koronavirus ili je bliski kontakt

Obavijestite bliske kontakte o svojoj bolesti.

  • Zdravlje

  • 14. Jan. 2022  14. Jan. 2022

  • 0

Prvo što savjetuju ljekari novooboljelim od koronavirusa jeste da obavijeste svog izabranog ljekara porodične medicine, koji će dati upute o izolaciji ili po potrebi otvoriti bolovanje.

1. Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.

2. Obavijestite svog izabranog ljekara telefonom ili e-mailom. On će vam dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje.

3. Ako ste zaposleni u sistemu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne i druge ustanove), odmah obavijestite svog poslodavca, odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite, koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar kolektiva.

4. Izolacija uglavnom traje 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Ukoliko ste simptome razvili recimo 04.01.2022., izolacija traje do 14.1.2022. u 23:59 sati.  Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati na COVID-19 (izuzetak su teški klinički oblici Covida-19 i imunokompromitirani bolesnici).

5. Izolacija oboljele osobe može se skratiti ukoliko je osoba asimptomatska ili simptomatska s blagom ili umjerenom kliničkom slikom u sljedećim slučajevima:

primarno je vakcinisana (2 doze vakcinekoje se primjenjuje u dvije doze ili 1 doza Janssena), uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze vakcinisanja, ali ne više od 120 dana

preboljela je bolest COVID-19 unutar 120 dana

preboljela je bolest COVID-19 i nakon preboljenja primarno vakcinisana

primarno vakcinisana i dovakcinisana (primila booster dozu)

6. Obavijestite bliske kontakte o svojoj bolesti, odnosno pozitivnom nalazu na COVID-19 te ih uputite da se jave izabranom ljekaru radi karantene (samoizolacije). Uvjeti za izuzeće, odnosno skraćenje karantene (samoizolacije) opisani su u nastavku teksta.

7. Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti (odnosno od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti, a nalaz brisa je pozitivan na SARS-CoV-2) pa sve do trenutka Vašeg odlaska u izolaciju.

8. Pripremite popis bliskih kontakata ako se radi o zaposlenima u sistemu zdravstva ili socijalne skrbi tj. domovima za starije i nemoćne. Osobe koje završavaju s izolacijom sedmi dan, tri dana nakon izlaska trebaju dosljedno i pravilno nositi masku u kontaktu s drugim osobama, ograničiti kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od ozbiljne bolesti COVID-19 te se pridržavati drugih epidemijskih mjera.

(Ordinacija.vecernji.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...