HARADINAJ PRED SPECIJALNIM SUDOM PRIZNAO: "Ubijao sam srpske vojnike i oficire, ali to nema veze sa civilima ..."

On je tako odgovorio na pitanje sudije da li misli da je OVK počinila zločine i iznio tvrdnju da OVK tokom sukoba nije ubijala civile, već su samo branili Kosovo.

  • Regija

  • 15. Jan. 2022  15. Jan. 2022

  • 4

Potpredsjednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj izjavio je tokom saslušanja u Specijalnom sudu da je ubijao srpske vojnike i oficire, a ne civile prenosi Kosovo pres.

On je tako odgovorio na pitanje sudije da li misli da je OVK počinila zločine i iznio tvrdnju da OVK tokom sukoba nije ubijala civile, već su samo branili Kosovo.

Da, ubijao sam srpske vojnike i oficire, ali to nema veze sa civilima, nisam se vratio iz Švedske da dajem cvijeće, već sam se vratio da odem na front. Pristao sam da umrem. Ja sam bio na frontu, govorim o prvoj tački, nisam se bavio civilima, niti sam se bavio ovim predmetima poslije rata. Moja zemlja je oslobođena i to je u redu. Ja sam bio ranjen, mogao sam i da poginem, a niko se ne pita zašto su me ranili. U mom slučaju, niko ne traži odgovornost zašto su me ranili, ni zašto sam pucao na njih dok sam bio napadnut, bila je samoodbrana, napadnut sam u svojoj zemlji”, rekao je Haradinaj.

Tokom svjedočenja, Haradinaj, koji se tereti za objavljivanje dokumenata, rekao je da su sve akcije OVK-a preduzete zbog transparentnosti.

Bila je namjera da nešto što nam je doneseno bude transparentno, da se pokaže da se ne krije, osjećao bih se mnogo krivljim, gospodine tužioče, da sam ovo čuvao u tajnosti i da sam uradio nešto drugo sa tim“, rekao je Haradinaj.
Svjedočenje Nasima Haradinaja, započeto 11. januara pred Specijalizovanim većima biće nastavljeno sutra.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. godine zbog curenja dokumenata iz Specijalnog suda i zastrašivanja svjedoka.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...