SRBI OPET IMAJU PRETENZIJE NA DUBROVNIK: Tvrde da Držić i Gundulić pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi

Bazira se to na tezama Vuka Karadžića koji je tvrdio da su svi štokavci Srbi, a otud i posezanje s ovu stranu granice.

  • Regija

  • 16. Jan. 2022  16. Jan. 2022

  • 2

Ove jeseni iz Srbije je stigla za mnoge šokantna vijest – u nastavnom programu za osnovnoškolce u potpunosti se negiralo postojanje hrvatskog jezika.

Naime, autori udžbenika “S reči na dela – Gramatika za osmi razred osnovne škole”, koji je odobren od tamošnjeg Zavoda za unapređivanje obrazovanja i odgoja (i pisan na temelju preporuka Zavoda), tvrdi se da južnoslavenskim jezicima pripadaju srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik.

Dodali su tek napomenu grafičkom prikazu i naveli da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatskim, bosanskim/bošnjačkim i crnogorskim!?

Udžbenike iz strateških predmeta treba pisati samo država

Mnogi su to povezali s najavama predsjednika Aleksandra Vučića, on je kojih pola godine prije nego što će se (za nas) sporni udžbenik ući u upotrebu najavio da će država snažnije uskočiti u obrazovnu politiku.

“Ubuduće udžbenike iz srpskog, historije i geografije može pisati samo država“, poručio je lani u proljeće.

“Iznijet ću prijedlog Vladi, veliku stvar, a to je da od sada država radi udžbenike iz historije, srpskog jezika i geografije. Neće nam više Jasenovac biti samo 10 minuta jednog školskog sata, to okačite mačku o rep”, bio je jasan.

“Dvojna pripadnost” dubrovačke književnosti

Sada je stigla nova provokacija, no vezana je uz drugi zakon, onaj o kulturnom naslijeđu koji je srpska vlada usvojila prošlog mjeseca. U njemu se navodi da “bibliotečnu građu Srbije” ulaze i “izdanja dubrovačke književnosti, koja pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi zaključno s 1867. godinom”, što zapravo znači da su velikani dubrovačke književnosti Marin Držić i Ivan Gundulić zapravo i srpski pisci.

Bazira se to na tezama Vuka Karadžića koji je tvrdio da su svi štokavci Srbi, a otud i posezanje s ovu stranu granice.

Međutim, nije ovo prvi put da kulturne institucije Srbije potežu ovo pitanje. Naime, Matica srpska je u trećem svesku edicije “Deset vekova srpske književnosti” uredno obradila “Poeziju Dubrovnika i Boke Kotorske”, kasnije i djela Ivana Gundulića i Marina Držića. Glavni urednik edicije akademik Miro Vuksanović pojasnio je zašto to rade.

“Smatramo da književnost koja je nastajala u Dubrovačkoj republici, prema specifičnim obilježjima i jezičnoj osnovi štokavskog narječja, ima dvojnu pripadnost, da je istodobno i hrvatska i srpska. Takvo krajnje pomirljivo stajalište proistječe iz naučnih radova historičara književnosti među kojima su ugledni Dubrovčani Milan Rešetar i Petar Kolendić. Zato smo u našu ediciju uvrstili poeziju starog Dubrovnika, Gundulića i Držića. Također su uvršteni Ivo Ćipiko, Ivo Vojnović, Vladan Desnica i drugi Srbi iz Hrvatske čije djelo pripada i srpskoj i hrvatskoj književnosti. Takva pitanja bolje rješava nauka od politike.”

Kako saznaje Jutarnji list, hrvatska ministarstva kulture i vanjskih poslova pripremaju protestnu notu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...