PROFESOR LAVIĆ UPOZORAVA: „Niko više ne bi smio učestvovati u razgovorima o Izbornom zakonu dok se država Bosna i Hercegovina ne odblokira od…“

Ne stišavaju se reakcije nakon najave novih pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

  • Društvo

  • 17. Jan. 2022  17. Jan. 2022

  • 4

„Niko više ne bi smio učestvovati u razgovorima o Izbornom zakonu dok se država Bosna i Hercegovina ne odblokira od koordiniranog antibosanskog pakta 'Dodik-Čović'. Institucije države moraju raditi i djelovati, a definitivno završiti s tzv. 'dogovaranjem naroda' i 'narodnih vođa”, poručio je na društvenim mrežama profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić.

Podsjetimo, sredinom naredne sedmice u Sarajevo ponovo stižu predstavnici američke i evropske administracije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst. To znači da naše političare očekuje nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine. Lideri SDA i HDZ-a dijelom su optimistični u vezi s mogućim dogovorima. Ipak, optimizam ne dijele ni analitičari ni opozicija.

"23, 24 i 25. siječnja će biti ili bi trebali biti završeni razgovori sa predstavnicima evropske i američke administracije na temu izmjena Izbornog zakona sukladno sprovedbi sporazuma iz Mostara koji se tiče Izbornog zakona, legitmino predstavljanje konstitutivnih naroda", kazao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Njegov koalicioni partner ne dijeli startni optimizam. Kompromis je kaže neophodan, ali da bi se omogućilo da Hrvati biraju svoje legitimne političke predstavnike, istovremeno uloga domova naroda bi trebala biti isključivo zaštita vitalnih nacionalnih interesa.

"U prvi mah su odgovori tvrdi jer svako se teško odriče onoga što drži u svojim rukama. Teško mu je izaći pred svoje članstvo i birače s tim da je nešto dao, ali da bi se nešto dobilo morat će se nešto dati, i sa naše strane, a i sa strane HDZ-a", kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...