ŠEFICA USAID-a SAMANTHA POWER UOČI DOLASKA U BIH RAZGOVARALA SA SCHIMDTOM: Puna podrška visokom predstavniku i bonskim ovlaštenjima!

Power i Schmidt su se složili u tome da “prosperitetna budućnost BiH zavisi od zajedničkih političkih lidera i građana koji rade na unapređenju reformi neophodnih za postizanje demokratskih i ekonomskih aspiracija BiH”.

  • Vijesti

  • 17. Jan. 2022  17. Jan. 2022

  • 1

Uoči svoje posjete Bosni i Hercegovini, Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sastala sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom 14. januara, te su razgovarali o stanju u BiH i o “potrebi da se osnaže oni koji se bore protiv korupcije i stvaraju ekonomske prilike za mlade”, navodi se u saopćenju USAID-a.

“Razgovarali su o aktuelnoj političkoj krizi u zemlji, važnosti napora na deeskalaciji i pomirenju, te potrebi da se osnaže oni koji se bore protiv korupcije i stvaraju ekonomske prilike za mlade. Administratorica je još jednom potvrdila podršku SAD-a visokom predstavniku i njegovoj sposobnosti da vrši sva potrebna ovlaštenja, uključujući bonska ovlaštenja, dok se ne implementira Agenda 5+2 i dok BiH ne ispuni kriterije za prelazak iz međunarodne supervizije,” navodi se u saopćenju.

Power i Schmidt su se složili u tome da “prosperitetna budućnost BiH zavisi od zajedničkih političkih lidera i građana koji rade na unapređenju reformi neophodnih za postizanje demokratskih i ekonomskih aspiracija BiH”.

“Administratorica i Visoki predstavnik složili su se da ostanu u bliskom kontaktu u vezi sa trenutnom političkom situacijom i u radu na potpunoj implementaciji Agende 5+2”, navodi se.

Samantha Power posjetit će BiH u periodu od 19. do 21. januara. Kako je saopćeno iz USAID-a, Power dolazi kako bi “još jednom istakla opredjeljenje Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...