DA VIŠE NE MORATE SAMI SEBI SLATI MAIL: Google sprema još jedan koristan alat

Ako sami sebi šaljete podatke s Androida na računar, najučinkovitija metoda je i danas dobar stari e-mail. Čini se, doduše, da je toj eri konačno došao kraj.

  • HiTec

  • 18. Jan. 2022  18. Jan. 2022

  • 0

Svi smo se susreli s ovom situacijom: s telefona pokušavamo poslati datoteku na računar, a najbrži mogući način je e-mail.

Ako ste vlasnik Appleovih uređaja, prebacivanje je olakšano elegantnim AirDropom, no vlasnici PC-ja i Androida nisu imali taj luksuz. Google je nedavno ovome odlučio stati na kraj uvođenjem svoje verzije AirDropa pod imenom Nearby Share koja radi samo na ChromeOS-u i Androidu.

Prema izvještaju Chrome StoryjaChromium Geritt nedavno je pak izbacio i eksperimentalnu zastavicu za Chrome pod imenom "Self Share". Ova varijacija Nearby Sharea omogućava slanje podataka među uređajima koji pripadaju istom vlasniku. Nakon što aktivirate zastavicu u pregledniku, ona poput Nearby Sharea prepoznaje najučinkovitiju metodu prijenosa podataka na željeni uređaj - bilo to Wi-Fi-jem, Bluetoothom ili nečim trećim.

Funkcija će prvo doći korisnicima kanala Canary, što znači da će obični korisnici još neko vrijeme Gmailom sami sebi slati podatke. Također valja naglasiti da premda funkcija prvo dolazi na Chrome OS, nije teško zamisliti Google kako istu adaptira za sve od PC-ja do MacBooka, piše The Next Web.

Kompanija je, na koncu, tokom CES-a 2022 najavila da donosi Nearby Share u Windowse (iako na njemu radi već godinama), što znači da možemo pretpostaviti da će dijeljenje podataka među obližnjim uređajima istog vlasnika također u nekom trenu doći na red.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...