OTOPLJAVANJE NA JUGU BALKANA: Premijer Bugarske Petkov u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji

U novembru 2020. godine Bugarska je stavila veto na pregovore o članstvu Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju.

  • Regija

  • 18. Jan. 2022  18. Jan. 2022

  • 1

Premijer Bugarske Kiril Petkov doputovao je u zvaničnu posjetu Sjevernoj Makedoniji, u okviru koje se sastao s novoimenovanim premijerom te balkanske zemlje Dimitrom Kovačevskim, javlja Aandolu Agency (AA).

Kovačevskom je ovo je prvi zvanični sastanak sa stranom delegacijom, nakon što je u ponedjeljak zvanično preuzeo dužnost i kabinet bivšeg premijera Zorana Zaeva.

Ceremonija dočeka je održana ispred zgrade Vlade Sjeverne Makedonije, uz prisustvo Počasne garde Armije Sjeverne Makedonije i Vojnog orkestra koji je intonirao himne obje zemlje.

Tokom posjete, premijeri Kovačevski i Petkov održat će zajedničku konferenciju za novinare. Kasnije će u Poslaničkom klubu dvojica premijera zvanično promovisati razvojni projekat "Elektronski dnevnik za osobe sa dijabetesom."

Sjeverna Makedonija i Bugarska potpisale su Sporazum o dobrosusjedskim odnosima 2017. godine, ali spor oko zajedničke prošlosti dvije zemlje ostaje neriješen. Bugarska ne odobrava pregovarački okvir Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom (EU), jer ne obuhvata bugarske zahtjeve u vezi sa makedonskim jezikom i makedonskom manjinom.

Podsjetimo, u martu 2020. godine članice EU su se dogovorile da počnu pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Koaliciona vlada bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova predala je dokument Evropskoj uniji u kojem su navedeni uslovi koje mora ispuniti Vlada Sjeverne Makedonije. Kasnije, u novembru 2020., Bugarska je stavila veto na pregovore o članstvu Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...