KARTE SU OTVORENE: Pogledajte HNS-ove konačne prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava BiH (FOTO)

Članice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH usaglasile su konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava BiH.

  • Vijesti

  • 19. Jan. 2022  19. Jan. 2022

  • 19

Prijedlog su dostavile Ambasadi SAD u BiH, Delegaciji EU u BiH i političkim strankama, učesnicama pregovora o izbornoj reformi. 

Portal Bild.ba, inače blizak HDZ-u BiH, objavio je danas ovaj prijedlog koji se odnosi na popunu domova naroda FBiH i BiH, te izbor članova Predsjedništva BiH.

Radi se o šest dokumenata, dva modela izbora članova Predsjedništva - jedan direktni i jedan indirektni. Dva dokumenta odnose se na Federalni, a dva na Državni dom naroda. Jedan se odnosi na ograničene izmjene Ustava BiH.

- Zajednički i jedinstven stav je da je to ona linija ispod koje niko od nas neće ići. Ta donja linija predstavlja "legitimno predstavljanje" i konstitutivnost i ravnopravnost naroda u minimumu - kaže predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Prema riječima predsjednika HSS-a BiH Marija Karamatića, pregovarački proces ide svome kraju, a za 20-ak dana, kako je naveo, "znat će se ima li od ove zemlje išta ili nema".

- Tu ćemo završiti priču o nekoj budućnosti BiH je li ona svijetla i jesu li zadovoljni svi konstitutivni narodi i građani ili je ona jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom - rekao je Karamatić.

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...