BOSANSKA UMJETNICA MAJA BAJEVIĆ ODUŠEVILA FRANCUZE: Izložbom "Echos" odjeknuli su glasovi žrtava represije XX i XXI stoljeća

Od umjetnice u egzilu postala je umjetnica nomad, jer živi i radi između Venecije, Sarajeva, Pariza, Berlina i Švicarske.

  • Kultura

  • 20. Jan. 2022  20. Jan. 2022

  • 0

Bosanska umjetnica Maja Bajević predstavila je svoje radove na izložbi "Echos" koja se održava od 13. januara do 5. marta 2022. godine u Kulturnom centru Jean Cocteau-Les Lilas u predgrađu Pariza.

"Echos" je druga Majina izložba u ovoj francuskoj instituciji.

Referentni časopis Beaux Arts u svom februarskom izdanju posvetio je tekst ovoj 55-godišnjoj sarajevskoj umjetnici pod naslovom "Velika umjetnica za veliku stvar"

alt

Maja Bajević se, nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u vrijeme početka jugoslavenskih ratova, zatekla u Parizu i tamo nastavila usavršavanje. Ratovi u domovini kod Bajević su probudili duboka razmišljanja o političkoj konstrukciji identiteta i društvenim frakturama našeg vremena.

Od umjetnice u egzilu postala je umjetnica nomad, jer živi i radi između Venecije, Sarajeva, Pariza, Berlina i Švicarske.

Svoje iskustvo i viđenja, kroz performanse, video snimke i instalacije prenosi javnosti u pojedinačnim i kolektivnim nastupima.

Djela predstavljena u Kulturnom centru Jean Cocteau, Maja je napravila posebno za ovu izložbu: to je "himna humanosti" -  glasovi otpora i žrtava represije XX i XXI stoljeća.

"Maja Bajević je stvorila prostor kojim pokazuje da su moć i vlast ugušile riječi, ali one ne miruju, miješaju se i utječu jedne na druge. Ona je Kulturni centar Jean Cocteau 'naselila hiljadama fantomskih glasova', otkrivajući plodove svog istrazivačkog rada u arhivama", piše francuski list Beaux Arts.

Odabrane melodije revolucionarnih pjesama sugeriraju da je drugačija budućnost moguća.

Zatvorenici u kazamatima Gestapoa svjedočili su o svojoj svakodnevnici – crtežima i grafitima, koji danas prijete nestankom. Umjetnica ih je osvijetlila uz pomoć neona.

Jedan od crteža, koji predstavlja padobranca, nekada davno su na zid samice zatvora u Parizu ucrtali članovi pokreta Slobodna Francuska, a sada je postavljen na ulaz u utvrdu Romainville, nekadašnji koncentracioni logor za više od 7.000 političkih zatvorenika, koji se nalazi u neposrednoj blizini ovog Kulturnog centra.

Historijska svjedočenja Maja je preinačila u svjetlosne simbole.

alt

U istom poetskom prostoru približila sudbine pobunjenih svih represija, od onih iz vremena nacizma, do današnji žrtava policijskog nasilja, koje su izrodile pokret Black Lives Matter.

Posljednje riječi Georgea Floyda Maja Bajević je ovjekovječila izvezene na lanenoj plahti.

Predstavljeni citati okupljaju sudbine žrtava i potlačenih u svim vrstama diskriminacija, ne zanemarujući ni LGBTIQ grupe.

Maja Bajević podsjeća da broj samoubojstava među ovim osobama raste svakim danom, a kao posljedica zlostavljanja na društvenim mrežama.

Između polusjene, polutame i svjetlosti, između buke i tišine, zatvaranja i otvaranja, posjetitelj pronalazi tragove postojanja koji ne dozvoljavaju da budu zaboravljeni – zahvaljujući i Maji Bajević.

Sarajevska umjetnica izlagala je, između ostalog, u Nacionalnom muzeju Kraljice Sofije u Madridu 2011., na 56. Venecijanskom Bijenalu 2015., na Bijenalu u Busanu 2018. i Sao Paolu 2018., u Muzeju MAXXI u Rimu 2021. godine, u Berlinu, Istanbulu i Moskvi, u Prištini, Beogradu i Bihaću i u Sarajevu. Također, izlagala je više puta u SAD-u i Kini.

Prestižnu nagradu "Marcel Duchamp" Pompidou centra dobila je 2017. godine.

Ovo priznanje ustanovljeno je 2000. godine, a namijenjeno je najboljima u svojoj generaciji.

Pored značajne novačne nagrade, umjetnici su od 2016. godine pozvani izlagati svoje radove u Muzeju moderne umjetnosti George Pompidou u Parizu, za što dobiju i posebna finansijska sredstva.

Maja Bajević je jedina sa prostora nekadašnje Jugoslavije koja je dobila ovu nagradu.

Njena naredna izložba u 2022. godini nosi naziv "Macht ! Licht !" (Vlast ! Svjetlo !), i bit će postavljena u Muzeju umjetnosti u Wolfsburgu u Njemačkoj.

Priredila: Nada Zdravič

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...