POSLJEDNJI ADUT ČOVIĆA I DODIKA: Šta se krije iza posredovanja Erdogana, Vučića i Milanovića u rješavanju političke krize u BiH....

Uz regionalne lidere, svakodnevno svjedočimo pokušajima američke i evropske administracije da posredovanjem pomognu pronalazak rješenja za situaciju u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 21. Jan. 2022  21. Jan. 2022

  • 6

Najnoviji poziv stranama u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od koraka koji bi mogli ugroziti teritorijalni integritet zemlje, stigao je i od predsjednika Turske Erdogana. Da li i ko, može pomiriti suprotstavljene strane u Bosni i Hercegovini?

Angažman na smanjenju napetosti na Balkanu nastavit će i Turska. Nakon nedavnog susreta sa Aleksandrom Vučićem, predsjednik Turske najavio je mogućnost sastanka sa predstavnicima Bosne i Hercegovine. Da li će to biti lideri stranaka ili predstavnici institucija, različita su tumačenja.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a
 
"Apsolutno mislim da svaki pokušaj koji ide za tim da se strane u Bosni i Hercegovini, a to su vodeći politički lideri koje mnogi svrstavaju kao nacionalne lidere. Ne, mi samo možemo i činimo većinu u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine."

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA 
 
"Mislim da Bosnu i Hercegovinu treba da predstavljaju institucije, a ne predsjednici stranaka. Tako da, kao što rekoh, uvjeren sam da se radi o lapsusu i da će to biti trilaterala."

Hoće li međunarodna zajednica ponovo odigrati ključnu ulogu u rješavanju krize u Bosni i Hercegovini? Analitičari su mišljenja da njihov pojačan angažman pokazuje da se Bosna i Hercegovina nalazi u ozbiljnoj krizi.
 
SREĆKO LATAL, politički analitičar
 
"Gospodin Erdogan ima određenog uticaja, prije svega kod Bošnjaka, međutim, također kao što se zna, ima jako dobre odnose i sa gospodinom Vučićem, predsjednikom Srbije, isto tako i sa hrvatskim zvaničnicima. Mi također imamo vrlo jako prisustvo Amerike, ne toliko jako, nažalost, prisustvo Evropske unije. Međutim, nekako bh. političari koriste te uticaje samo da bi igrali svoje populističke političke igre, a ne koriste te uticaje kako bi pokušali naći rješenja za nagomilane probleme u Bosni i Hercegovini."

Analitičar Milan Sitarski smatra da je dobro što je počela nova diplomatska ofanziva i da se širi krug, te da bi se uz njihovu dobronamjenost i fleksibilnost mogao postići kompromis među političkim akterima.

MILAN SITARSKI, politički analitičar

"Mislim da su prethodne, čak možda ne mjeseci nego sedmice, presudne da vidimo sa kakvim inputima ulaze različite pregovaračke strane u Bosni i Hercegovini i da vidimo kako će se prema svemu tome odrediti međunarodni posrednici. Ne očekujem od njih da donose odluke umjesto ovdašnjih aktera, ali bi bilo dobro da iznesu, da iskažu otvorenu političku volju šta je za njih potpuno neprihvatljivo, šta je po njima nužno, a šta ono oko čega može da se pregovara. Mislim da bi time olakšali put kompromisa ovdašnjim pregovaračima."

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka
 
"U cjelokupnom političkom angažmanu međunarodnog faktora čini se da postoji izvrnuta logika domaćih političkih aktera. Ako pokušavaju pomoći ili donijeti neku vrstu rješenja oni međunarodni akteri koji nisu po mjeri ovdašnjih političara, onda se to smatra okupacijom 'fašističkih kolonijalnih sila', a kada to rade oni političari koji su po mjeri, onda se to smatra dobrodošlim."

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...