VRIJEDNA KOLEKCIJA: Carinici otkrili pokušaj šverca zlatnika i starih katoličkih crkvenih knjiga

Carinici su, u saradnji sa policijom, otkrili pokušaje neprijavljenog prenosa antikvitetnih knjiga i zlatnika, saopšteno je.

  • Hronika

  • 21. Jan. 2022  21. Jan. 2022

  • 1

Carinici su na graničnom prijelazu Horgoš (između Srbije i Mađarske, op. SB) kod muškarca (53) pronašli devet starih katoličkih crkvenih knjiga, od kojih najstarija datira iz 16. vijeka.

U saopštenju Uprave carina se navodi da zbog specifičnosti kolekcije nije bilo moguće utvrditi vrijednost na licu mjesta, tako da će ona naknadno biti utvrđena u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Na istom graničnom prijelazu, carinici su u torbici jednog češkog državljanina pronašli sedam neprijavljenih zlatnika.

"Kada su zlatnici otkriveni, putnik je rekao da se bavi kupovinom zlata i srebra, pa je slučajno dio zlatnika zaboravio u torbici",   navodi se u saopštenju Uprave carina.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...