VIJEST IZ BRITANIJE ZATRESLA MOSKVU: Ovo je čovjek kojeg bi Putin navodno stavio na čelo Ukrajine, on sve negira...

Ukrajinski medijski magnat negirao je optužbe Britanije da ga Rusija planira postaviti na čelo Ukrajine i otkrio "pravo" ime "marionete"

  • Svijet

  • 23. Jan. 2022  

  • 0

Bivši ukrajinski parlamentarac Jevhen Murajev negirao je optužbe Velike Britanije da ga Rusija planira postaviti na čelo Ukrajine kao marionetu, rekavši da je riječ o "glupim i besmislenim" optužbama.

Britanci nisu iznijeli dokaze za svoje optužbe, no ustvrdili su da su ruski obavještajci u sklopu plana za invaziju već bili u kontaktu s nekim bivšim ukrajinskim ministrima dok Rusija gomila vojne snage blizu granice s Ukrajinom i tvrdi da ne namjerava izvršiti napad na tu bivšu sovjetsku republiku.

Jevhen Murajev (45), vlasnik je proruskog televizijskog kanala "Naš" koji je drugi najpopularniji u Ukrajini. Osnovao je političku stranku "Naši" nakon razlaza s najpopularnijom proruskom strankom 'Oporbena platforma - Za život', koja je inače druga politička snaga u Vrhovnoj Radi. Za Telegraph je u subotu izjavio da su ga 'nasmijale' optužbe.

- Teško mi je uopće probaviti takvu glupost i besmislicu, možda neko želi ugasiti još jedan nezavisni TV kanal, odgovorio je u seriji tekstualnih poruka novinaru Telegrapha.

"Žrtva ruskih sankcija"

- Ja sam žrtva ruskih sankcija već četiri godine. Zabranjen mi je ulazak u Rusiju jer navodno predstavljam nacionalnu prijetnju, a mom ocu zamrznuta je sva imovina u Rusiji. Teško mi je uopće komentirati te optužbe, rekao je.

Analitičari su iznenađeni idejom da bi umjereni Murajev mogao biti ruski izbor, objašnjavajući da je on marginalna ličnost u Ukrajini.

Volodimir Fesenko, politički analitičar u Kijevu, istaknuo je da bi Viktor Medvedčuk, ukrajinski tajkun koji je prijatelj i kum ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio prirodniji izbor.

- Medvedčuk je puno bliži Kremlju, u Moskvi ga smatraju svojim, rekao je.

Nije isključeno, smatra on, da je Murajev jedan od političara koji bi mogao tražiti mjesto u novoj vlasti u slučaj ruskog napada na Ukrajinu.

"Petokolonaši"

- Nažalost, puno je ljudi poput Murajeva koji bi mogli formirati petu kolonu u Ukrajini, smatra Fesenko.

I Jevhen Murajev aludirao na Medvedčuka kao mogućeg ruskog aduta.

- Možda sam nešto propustio, ali mislim da Rusija ima drugog kandidata, oni to čak niti ne skrivaju. Ja sam ukrajinski patriota, rekao je.

Viktor Medvedčuk je 67-godišnji tajkun koji je trenutno u kućnom pritvoru u Kijevu zbog sumnji da je zarađeni novac preusmjeravao ukrajinskim separatistima koje podržava Kremlj. On oštro poriče takve optužbe.

Ukrajinska vlada ugasila je tri proruska TV kanala pod kontrolom Medvedčuka, pod optužbom da su širili moskovsku propagandu.

U maju prošle godine Medvedčuk je završio u kućnom pritvoru zbog optužbi za veleizdaju. Tereti ga se da je nakon aneksije Krima, koje je bila u martu 2014. godine, "stvorio uslove za pljačku ukrajinskih nacionalnih vrijednosti".

Osobna uvreda

Navodno je Putin ovo shvatio kao osobnu uvredu, a dobri poznavatelji prilika u Kremlju čak sugeriraju da je utjecalo na raspoređivanje ruskih vojnika uz granicu prošloga proljeća.

Jevhen Murajev dolazi iz Harkiva, grada smještenog uz granicu s Rusijom, a prvi put je izabran u parlament 2012. godine na listi proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji je svrgnut s vlasti u velikim opozicionim protestima 2014. godine nakon čega je pobjegao u Rusiju.

Murajev je ostao u Ukrajini kao nepokolebljivi zagovornik bliskih veza s Moskvom. Godine 2019. kandidirao se za predsjednika Ukrajine, ali je u ranoj fazi odustao kako bi podržao drugog kandidata naklonjenog Rusiji.

Njegov kanal "Naš", jedan od rijetkih u Ukrajini na kojemu se jasno propagiraju proruski stavovi, zadnjih je mjeseci detaljno pratio zbivanja u Kremlju, uključujući pružanje podrške Aleksandru Lukašenku, bjeloruskom diktatoru.

Murajev se prošle sedmice pojavio na vlastitoj televiziji kako bi napao SAD jer smatra da koristi NATO kako bi okupirao Europu nakon Drugog svjetskog rata. Poručio je kako je Ukrajina našla u unakrsnoj vatri između SAD-a i Rusije.

Prije tri godine pogodile su ga ruske sankcije, kao i većinu zastupnika u ukrajinskom parlamentu, a za to je okrivio unutarnje političke sukobe u Ukrajini.

Zauzima čvrsti stav da Ukrajina treba tražiti podršku od Rusije a ne od Zapada.

- Rusija je naš susjed. Imamo zajedničku povijest koja traje već nekoliko stoljeća. I dalje inzistiram da se sukob mora zaustaviti, sankcije treba postupno ukidati te obnoviti ekonomske veze.

Marionetska vlada

Britanski Foreign Office nije imenovao nijednog člana navodne ukrajinske marionetske vlade, ali je naveo imena četvero ukrajinskih političara, koje optužuje da su održavali veze s ruskim obavještajnim službama. Svi su u egzilu u Rusiji - Sergej ArbuzovAndrij KlujevVladimir Sivkovič i Mikola Azarov.

Trojica su se povukla iz javnog života, dok je Mikola Azarov jedna od vrućih tema političkih emisija na ruskoj državnoj televiziji, gdje ukrajinsku vladu naziva 'simpatizerima nacista'.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika: Britanske tvrdnje o proruskom vođi su ozbiljne

Britanske tvrdnje da Rusija planira postaviti prorusku vladu u Ukrajini treba se shvatiti ozbiljno, a one pokazuju potrebu brze reakcije zapada na djelovanje Moskve, rekao je u nedjelju savjetnik ureda ukrajinskog predsjednika agenciji Reuters.

Moskva je odbacila britanske tvrdnje kao "dezinformacije" i "provokativne aktivnosti".

Savjetnik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak u nedjelju je Reutersu rekao kako postoji sumnja među Ukrajincima o Murajevu jer je on „suviše smiješna figura“ da ga se shvati ozbiljno kao vođu marionetske vlade u Kijevu.

No, smatra Podoljak, Rusija je i ranije dovodila sporedne ličnosti na važne položaje, kao što je slučaj na anektiranom Krimu i Donbasu gdje su na vlasti separatisti, piše Reuters.

Stoga „ovu informaciju treba shvatiti najozbiljnije“, upozorio je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...