ZLATKO MILETIĆ KOMENTARISAO BISERINE "BISERE": "U svakoj normalnoj državi već bi podnijela ostavku"

Miletić kaže da nije primjereno da osoba koja ima sedam nekretnina procjenjuje kako građani žive. “Koliko se ja sjećam, ona nije bila ovdje u ratu. Bilo bi dobro da provede ovdje 44 mjeseca bez hrane, vode i struje, možda bi drukčije mišljenje imala o svemu tome”.

  • Politika

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 10

"U svakoj normalnoj zemlji osoba koja obnaša tako visoku dužnost dala bi ostavku", komentar je Zlatka Miletića na posljednje izjave ministrice spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković o razmaženim građanima. Gostujući u programu N1 delegat u Domu naroda Parlamenta BiH se osvrnuo i na rad ili nerad Institucija BiH, odnosima u regiji, ali i trenutnoj poziciji Rusije.

“Oni nas privikavaju, pogotovo pojedine osobe iz SDA – imali smo više puta federalnog premijera, bivšeg gradonačelnika. Pitamo se da li imaju problem sa nedostatkom informacija”, zapitao se Miletić.

Miletić kaže da nije primjereno da osoba koja ima sedam nekretnina procjenjuje kako građani žive. “Koliko se ja sjećam, ona nije bila ovdje u ratu. Bilo bi dobro da provede ovdje 44 mjeseca bez hrane, vode i struje, možda bi drukčije mišljenje imala o svemu tome”.

Ovaj delegat u Domu naroda PS BiH osvrnuo se i na inicijativu koju je pokrenuo da se održi zajednička sjednica oba Doma Parlamenta BiH. Ali i sastanke o izmjenama izbornog zakonodavstva kojim bi u PS BiH trebali prisustvovati Palmer i Eichhorst.

“Koliko vidim , makar će krenuti iz Parlamentarne skupštine. Mislim da je taj proces nakaradno krenuo. Mislim da je pomalo upravu SDP kada kaže da treba prvo riješiti prethodnih nekoliko pitanja. Treba iskoristiti priliku i riješiti pitanje državnih i federalnih institucija pa vidjeti u kom se smjere. Mislim da je problem što se pregovori idu u političkom kontekstu, a ne u pravnom kontekstu”, rekao je Zlatko Miletić.

U razgovoru za N1 potcrtao je da misli da Venecijanska komisija treba da ponudi rješenje pitanje Izbornog zakona, koje političari u BiH treba da prihvate. Ukoliko ne prihvate, poziva visokog predstavnika da ih smjeni. “Ako neće da ih visoki predstavnik posmjenjuje”, jasan je Miletić.

Osvrčući se na sankcije koje su SAD uvele protiv Milorada Dodika i nekolicine političara u Bosni i Hercegovini, Miletić kaže očekivao je mnogo veći broj sankcionisanih.

“Ja sam mislio da će ove sankcije biti usmjerene prema pedesetak osoba. Mislio sam da ih neće donositi na paraćeske. Mislim da je to pogrešna taktika, a da je pogrešna to pokazuje stanje koje imamo. I ako nešto uspiju kroz taj pritisak, oni će se opet nakon tri mjeseca isto ponašati”, dodao je sagovornik N1.

Miletić se osvrnuo i na primanja parlamentaraca, pojašnjavajući da primaju deset puta veću platu od minimalne u BiH. Zaključuje, da nije samo problem iznos koji primaju, već i ono što ne urade za taj novac.

Osvrčući se na međunarodne odnose u ovom trenutku, Miletić je istako da je situacija u Ukrajini osjetljiva, ali da je dobro da su regionu prisutne snage SAD-a. S druge strane ovaj političar ocjenjuje da Rusija želi BiH da vrati u davnu prošlost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...