U SJENICI JUTROS -30, ATLETIČAR ASMIR KOLAŠINAC JE NA LICU MJESTA: "Za nas ništa novo, uvijek se spremimo za tešku zimu i što je jako bitno - dobro se hranimo"

Informacija da su u Sjenici zabilježene ekstremno niske temperature nije nikakva novost. Vijekovima unazad ovo mjesto poznato je po surovim vremenskim uslovima koji djeluju nepodnošljivo ljudima iz „pitomih“ krajeva, dok Sjeničanima predstavljaju svakodnevnicu.

  • Šareni svijet

  • 25. Jan. 2022  25. Jan. 2022

  • 0

Više o ovom fenomenu govorio je najpoznatiji Sjeničanin - legendarni atletičar Asmir Kolašinac.

„Jutros je zvanično zabilježeno -23 stepena, međutim mjerna stanica na kojoj je ta temperatura izmjerena se nalazi na jednom brdu iznad grada, tako da rezultati ne oslikavaju realnu situaciju. U centru grada izmjereno je čak -30 stepeni“, tvrdi sportista.

Kolašinac objašnjava i kako se stanovnici ovog mjesta u Sandžaku nose sa ekstremno niskim temperaturama.

„Mi smo navikli na ovakve vremenske uslove, nije minus ništa novo za nas. Uvijek se spremimo za tešku zimu. Kuće uglavnom imaju dobru izolaciju, grijemo se kombinovano, i što je jako bitno - dobro se hranimo. Način ishrane u ovom kraju je drugačiji. Ishrana obiluje proteinima, jedemo dosta suhomesnatog, kajmak i naravno - sjenički sir“.

Složio se sa konstatacijom da oštra klima stvara čvrste ljude.

„Klima sigurno utječe i na ljude. Sigurno je da su ljudi u ovom kraju tvrdi, čvrsti. Uslovi su zaista surovi ali svi smo navikli na njih. Zanimljivo je to da u Sjenici nikada nije zabilježen tropski dan, gotovo sigurno smo u Srbiji, a vjerovatno i na Balkanu, jedini grad koji to može da kaže. Čak i kad dođe ljeto, noći u Sjenici su ledene“, ističe Kolašinac.

(Nova.rs) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...