OD 1. FEBRUARA NOVA PRAVILA ZA PUTOVANJA UNUTAR EU: Ovo su najvažnije promjene

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati ​​kartu regija država članica s naznakom potencijalnog rizika od infekcije prema sistemu semafora (zelena, narandžasta, crvena, tamnocrvena). 

  • Svijet

  • 25. Jan. 2022  25. Jan. 2022

  • 0

Evropsko vijeće danas je usvojilo preporuku o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog, slobodnog kretanja tokom pandemije Covida-19. 

Prema najnovijoj preporuci, putnici koji posjeduju važeću Covid-potvrdu ne bi trebali biti dodatno ograničeni u slobodnom kretanju, odnosno ne bi trebali biti obavezni testirati se prilikom ulaska u države članice. Nova pravila vrijedit će od 1. februara, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o vakcinaciji za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci (270 dana).

U nastavku prenosimo saopćenje Vijeća:

Važeća EU Covid-potvrda uključuje:

Potvrdu o vakcinaciji za vakcinu odobreno na evropskoj razini ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila dopunsku dozu. Države članice također mogu prihvatiti potvrde o vakcinaciji za vakcine koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO.

Negativan rezultat PCR testa dobiven najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobiven ne više od 24 sata prije putovanja

Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa

Od osoba koje ne posjeduju EU Covid-potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

alt

Nova korona-karta

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati ​​kartu regija država članica s naznakom potencijalnog rizika od infekcije prema sistemu semafora (zelena, narandžasta, crvena, tamnocrvena). 

Karta bi se trebala temeljiti na stopi prijavljivanja slučajeva za 14 dana, stopi vakcinisanja i stopi testiranja. Na temelju ove karte, države članice trebale bi primjenjivati ​​mjere u pogledu putovanja u i iz tamnocrvenih područja, gdje virus cirkulira na vrlo visokim razinama. 

Posebno bi trebali obeshrabriti sva putovanja koja nisu neophodna i zahtijevati od osoba koje dolaze iz tih područja koje nemaju potvrdu o vakcinaciji ili oporavku da se podvrgnu testu prije odlaska i da se nakon dolaska smjeste u karantenu.

Kočnica u nuždi

Prema novoj preporuci, pojačana je "kočnica u nuždi" za odgovor na pojavu novih varijanti zabrinutosti ili interesa. Kada država članica nametne ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Vijeće bi, u bliskoj suradnji s Komisijom i uz potporu ECDC-a, trebalo razmotriti situaciju. Komisija, na temelju redovite procjene novih dokaza o varijantama, također može predložiti raspravu unutar Vijeća, piše Index.

Tokom rasprave Komisija bi mogla predložiti da se Vijeće dogovori o koordiniranom pristupu u pogledu putovanja iz dotičnih područja. Svaku situaciju koja rezultira donošenjem mjera treba redovito preispitivati.

Ostatak teksta čitajte ovdje

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...