HOĆE LI ORBAN DOBITI PO PRSTIMA: Evropska komisija namjerava zamrznuti sredstva Poljskoj i Mađarskoj

Poljska i Mađarska su prekršile novu uredbu EU koja povezuje isplatu sredstava iz dugoročnog budžeta 27-članog bloka s poštovanjem vladavine prava.

  • Svijet

  • 25. Jan. 2022  25. Jan. 2022

  • 3

Evropska komisija mogla bi predložiti zamrzavanje strukturnih fondova Evropske unije za Mađarsku i Poljsku zbog zabrinutosti za vladavinu prava prije mađarskih parlamentarnih izbora 3. aprila, izjavio je u utorak komesar za budžet Johannes Hahn.

"Moramo se ponašati u skladu sa smjernicama i pravilima i ne možemo gledati datume izbora", rekao je Hahn novinarima, upitan o vremenu akcije izvršne vlasti EU, javlja Reuters.

Poljska i Mađarska su prekršile novu uredbu EU koja povezuje isplatu sredstava iz dugoročnog budžeta 27-članog bloka s poštovanjem vladavine prava.

Zakon, koji je na snazi ​​od početka 2021. godine, daje Komisiji snagu u borbi oko demokratskih vrijednosti s nacionalističkim i euroskeptičnim vladama u obje zemlje, nakon što višegodišnji diplomatski pritisak nije dao rezultate.

Komisija je već zasebno zamrznula milijarde eura grantova Budimpešti i Varšavi iz svog fonda za oporavak nakon pandemije, navodeći iste zabrinutosti.

Vjeruje se da obje zemlje ne ispunjavaju temeljne standarde EU - jer poljsko pravosuđe više nije nezavisno i zato što je utvrđeno da veliki dio novca EU koji se koristi za javne nabavke u Mađarskoj ide dobavljačima povezanim s vladajućom strankom Fidesz. I jedno i drugo znači da bi se sredstva EU mogla trošiti nepropisno.

Komisija je prošlog novembra zatražila od obje vlade da pojasne kako planiraju da se pozabave njenim problemima.

Hahn je rekao da Komisija nije dobila odgovor od Poljske do roka u ponedjeljak i da će sada poslati podsjetnik. Mađarska je imala rok do utorka u ponoć. 

Obje zemlje osporile su uredbu u najvišem sudu EU, a presuda se očekuje u februaru. Ako sud stane na stranu svog generalnog pravobranioca, koji je prošle godine preporučio odbacivanje prigovora, Komisija će moći slobodno djelovati.

Zvaničnici EU rekli su da ne očekuju da će poljski i mađarski odgovori probiti novi teren jer nije bilo zakonskih promjena ni u jednoj zemlji kako bi se odgovorilo na zabrinutost EU.

Ako Komisija ne bude zadovoljna odgovorima, imat će mjesec dana da pripremi svoj prijedlog za zamrzavanje novca EU Poljskoj i Mađarskoj, a vlade EU će tada imati mjesec dana da ga odobre kvalifikovanom većinom glasova, prenosi Nap.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...