BURNO U BANJOJ LUCI: Narodna skupština Republike Srpske o povratku u institucije Bosne i Hercegovine... (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske tražit će rješenje za povratak predstavnika ovog entiteta u institucije Bosne i Hercegovine na posebnoj sjednici koja još nije zakazana, ali su poslane pozivnice gostima.

  • Vijesti

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 1

Dok Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nema ništa protiv obraćanja poslanicima parlamenta u Banjoj Luci, u SDA imaju preduslove za prisustvo Bakira Izetbegovića. Kolegij Narodne skupštine najvjerovatnije će u petak zakazati sjednicu parlamenta za utorak, 1. februara.

U zbrkanom redosljedu poteza, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović javno poziva goste iz drugog entiteta da se obrate na još nezakazanoj sjednici. Očekuje njihov doprinos dijalogu i prihvatljivim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu. Prvo deblokada državnog parlamenta uslov je SDA za učešće Izetbegovića. Dragan Čović nema ništa protiv. Provjerit će, kaže, u kojoj funkciji je pozvan.
 
DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH  

"Naravno da ćemo u komunikaciji sa predstavnicima Republike Srpske i prijateljima sa kojima surađujemo na razini Bosne i Hercegovine vidjeti šta je cilj razgovora, šta je cilj obraćanja i prema tome zauzeti stajalište."

Ponižavanje Skupštine. Tako postupke Čubrilovića vide u opoziciji. Izlaz iz političke krize je zadatak SNSD-SDA-HDZ koalicije, kažu. Pomalo su zatečeni pozivom Izetbegoviću i Čoviću i vjeruju da je sve u funkciji peglanja političkog rejtinga.
 
IGOR CRNADAK, poslanik PDP-a u NSRS-u

"Uopšte ne znam šta je htio Čubrilović s tim da postigne, ako pogledate 28 poslanika u PS BiH ta dvojica ljudi koji su pozvani predstavljaju 13, čak ni pola političkog života u Federaciji."

MILAN RADOVIĆ, poslanik SDS-a u NSRS-u

"Oni jednostavno podgrijavaju atmosferu pred izbore jer su to samo aduti koji su im ostali u rukama da ubijede narod da situacija nije dobra i da tim političkim sredstvima nastoje da poboljšaju rejting svih stranaka u vladajućoj koaliciji."

"Sjednica o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH je način da se stvari vrate u institucije bez uticaja stranaca", kaže Denis Šulić. SNSD-ov podpredsjednik parlamenta očekuje konstruktivnu raspravu i političko jedinstvo. Opravdava učešće Čovića i Izetbegovića.
 
DENIS ŠULIĆ, potpredsjednik NSRS-a (SNSD) 

"To su relevantni politički predstavnici koji učestvuju u raznim pregovorima vezanim za Izborni zakon Bosne i Hercegovine i sva važna pitanja unutar BiH. Mi smo, Narodna skupština, odnosno Čubrilović je pozvao da pokažemo našu spremnost za dijalog da pokažemo volju da saslušamo i drugo mišljenje."

Više u prilogu BHRT-a.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...