PICULA OTKRIVA: "Samo je jedna zemlja odbila uvođenje sankcija Dodiku"

"S takvom politkom se ne slažem. Nisam se slagao ni prije. Pogotovo se ne mogu složiti s politikom koja ruši BiH", kaže hrvatski Europarlarmentarac Tonino Picula.

  • Regija

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 6

Hrvatski Europarlamentarac Tonino Picula komentarisao je jučerašnje izjave predsjednika ove zemlje Zorana Milanovića, u kojima je Milanović kazao da će svako ko bude glasao za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku za njega biti izdajnik.

Picula ističe da svako ugrožavanje integriteta Bosne i Hercegovine mora probuditi reakciju hrvatske politike.

"Pitanje stabilnosti BiH za Hrvatsku ne može biti sekundarno. Svako ugrožavanje BiH iznutra mora probuditi i reakciju hrvatske politike. Nama ne može biti svejedno što će se događati u idućih šest mjeseci, na koliko je Dodik oročio svoje planove o separaciji iz BiH, rekao je Picula.

Govoreći o sankcijama za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Picula je zauzeo čvrst i jasan stav, piše Večernji list.

"Mislim da bi to za Hrvatsku bio izrazito nepovoljan položaj i zato smo mi hrvatski zastupnici upozoravali da takvu politiku treba zaustaviti. Ako treba uvesti sankcije, onda smo i za to", kazao je on.

Dodao je da se ne slaže sa politikom koja ruši našu zemlju, te je otkrio da je mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto jedini otpisao sankcije za lidera SNSD-a.

"S takvom politkom se ne slažem. Nisam se slagao ni prije. Pogotovo se ne mogu složiti s politikom koja ruši BiH", zaključio je Picula.

Mađarska blokada uvođenja sankcija za Dodika u praksi znači da lider SNSD-a nema baš tako veliku podršku u pojedinim europskim zemljama, kako je to ranije znao naglasiti u svojim medijskim istupima.

 (Oslobođenje) 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...