ZVIZDIĆ UVJEREN: "Prijedlog NiP-a na najkonzistentniji i najefikasniji način rješava pitanje izbora članova Predsjedništva BiH!" (VIDEO)

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić bio je gost današnjeg programa televizije "O kanal". 

  • Politika

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 2

Između ostalog, govorio je o novoj rundi pregovora o izmjenama Izbornog zakona, petodnevnoj posjeti međunarodnih medijatora i prijedlogu stranke Narod i pravda o četvrtom članu Predsjedništva BiH. Kazao je da je od svih varijanti koje je imao priliku vidjeti, taj prijedlog je najkonzistentniji i na najefikasniji način rješava pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

- Moramo priznati da je Ustav BiH kao dio Dejtonskog sporazuma ustvari napravljen na bazi jedne ravnoteže između etničkoga i građanskoga. Nažalost, u zadnjih 20 godina preovladavalo je ovo etničko, što vidimo kroz različite vrste mogućnosti stavljanja veta i blokada i u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini. Na drugoj strani imamo potrebu da građani, odnosno Ostali, kako je to definisano u Ustavu, imaju pravo da imaju svog zastupnika koji zastupa njihove interese. Zbog toga bi četvrti član Predsjedništva, koji bi predstavljao građane, bio najbolje rješenje u ovoj situaciji i bio pravi izraz ravnoteže između etničkoga i građanskoga. Kvalitetan prijedlog koji na dugoročan i kvalitetan način rješava krizu, ocijenio je Zvizdić.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...