ČEDOMIR JOVANOVIĆ OTKRIVA: Moskva hrabri Dodika porukom da je spremna da bude njegovo posljednje utočište…

"Dodik je kao politički predstavnik Srba u Bosni kritikovao Karadžića i Mladića optužujući ih da su kukavice zbog toga što se kriju. On je govorio da je u Srebrenici bio genocid", kazao je Jovanović.

  • Politika

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 0

Lider LDP-a Čedomir Jovanović gostovao je uživo u programu Federalne televizije.

Jovanović tvrdi kako Dodik ne radi isključivo ono što Vučić od njega traži.

O Vučićevoj molbi Dodiku da se vrati u institucije, kaže: "Moji stavovi nisu zasnovani na nekom instinktu niti sam ja to čuo od drugih pa sada prepričavam. Između Dodika i Vučića ne postoje nikakvi lični odnosi. Tu više postoji neko rivalstvo, nego iskreno prijateljstvo. Dodik je godinama svoju poziciju u Srbiji gradio tako što je trčao od jedne do druge vladajuće stranke i u izbornim kampanja izgovarao tu famoznu rečenicu kod mene radikala nema, kod mene ne postoji ni Vučić i Nikolić. I time je valjda hrabrio birače drugih stranaka u Srbiji da je moguće da se tako nešto desi i kod nas samih. Ne može niko ko je vlast u Srbiji da vodi politiku zanemarujući posljedice onoga što se eventualno može desiti u Bosni. I sa druge strane, naivno je, i to ne smijemo da uradimo ni mi u Beogradu ni vi u Sarajevu, vjerovati da se odnosi u Bosni isključivo definišu u tih nekoliko tačaka Beograd - Banja Luka - Mostar - Zagreb. To nije tačno. Na politiku Dodika u velikoj mjeri, u mnogo većoj mjeri od samog Beograda, utiču i Washington i Moskva. Washington svojim sankcijama, a Moskva porukom da je spremna da bude posljednje Dodikovo utočište. Zapad ne želi autentične političke predstavnike Srba u BiH.

Oni na svom tenku doveli Dodika na vlast, pa ga onda poslije toga izgubili. Oni nemaju više vremena za takve eksperimente i onda tragaju za drugom vrstom rješenja. To je nešto što je poražavajuće jer poglavice Srba niti poglavice Hrvata ne sjede u Beogradu i Zagrebu, niti bi to tako trebalo da bude, niti je Bakir Izetbegović poglavica Bošnjaka. Postoje institucije, postoji narod, postoji politički život, postoje stranke. Ja bih želio da se politička klima u Bosni na neki način oslobodi tih uticaja i Zagreba i Beograda i Turske i Washingtona i Brisela i Moskve, da postane autentična jer kad god sam u prilici da razgovaram sa ljudima, oni su u pravilu bolji od svega što smo do sada imali prilike da vidimo. Dodik ne radi isključivo ono što Vučić od njega traži. On u tome balansira i zna da povuče samostalan politički potez koji onda Vučića izlaže velikim pritiscima, a Vučić ne može istovremeno da popušta i na Kosovu i u Bosni. Samo na izborima koji su pred nama u Srbiji će glasati 800.000 ljudi koji su porijeklom iz Republike Srpske i zbog toga su izrazito senzibilni na sve ono što se tamo dešava i na odnos Beograda prema Banjoj Luci."

Ako negiramo odluke sudova, onda negiramo poredak u kojem živimo

Smatra da do promjena u Dodikovoj politici nije došlo zbog toga što su ga Rusi stavili pod sankcije pa se on vratio Moskvi.

"Do njih je došlo iz nekih drugih razloga. Između ostalog i što su problemi koji su postojali na drugim planovima Dodika limitirali. Ne može niko ko je lider Srba u Bosni da bude manje Srbin od nekoga u Beogradu. Kad se otvorilo pitanje Kosova, a na tom planu Srbija mora da popušta i prije ili kasnije da se suoči sa tom realnom slikom, tog trenutka je postalo politički neizbježno da se zateže na nekom drugom planu, a koji je to drugi plan osim RS-a. Pa se onda kaže ako Kosovo može da se otcijepi, zašto ne bi mogla da se otcijepi Republika Srpska? A ni po čemu to nisu pametne analogije jer su okolnosti potpuno drugačije i ni na kakav način se ne može poistovijetiti politički proces na Kosovu sa političkim procesom u BiH. Ali politika nije racionalan posao. Ona je emotivna i u politici nije važno šta se desilo nego kako je to predstavljeno. I zbog toga su ti procesi koji su u Bosni davno pokrenuti mnogo više od nekog ličnog Dodikovog hira. I da bi Dodik opet postao onaj s kraja devedesetih, to je naivno očekivati kao što je nemoguće reći da je moguće vratiti vrijeme u taj period.

Mi sad imamo nove okolnosti. Imamo jednu neefikasnu Evropsku uniju, na 800 km od nas imamo nikad realniju prijetnju rata istoka i zapada, imamo pandemiju koja je razorila sve ekonomije koje su i inače bile pod velikim znakom pitanja. Poslije 70 godina kakvog-takvog blagostanja, a to nije proces koji je nepovratan. Bosna plaća cijenu velike nesposobnosti Evrope i svijeta da riješe problem jednog društva, jedne države u kojoj žive religije, narodi koji bi trebali da žive u skladu i zajedno i sa drugima, dok istovremeno tako nešto nije moguće ni na jednom drugom planu. Bosna nikad nije mogla da bude muslimanska država jer Evropa to ne priznaje, pa zbog toga na silu drže i Srbe i Hrvate koji bi rado ka Zagrebu i ka Sarajevu. Na tom planu puca ta multietnička ideja Bosne, a pri tom oni sami ne dozvoljavaju da se unutar nje razvije nešto što je očigledno, što postoji, a to je jedan normalan život, atmosfera i duh jednog grada, jednog društva koje doživljava činjenicu da u 200-300 metara imate i džamiju i katedralu i crkvu i sinagogu i to je bogatstvo, a ne nesreća. I vi ste živjeli jedni sa drugima, a sticajem okolnosti i političkih procesa, velike nesposobnosti, zla, na kraju smo sami sa sobom u najvećem sukobu."

"Ovo je vrijeme u kojem svako ima pravo da kaže sve što mu padne na pamet. Postoji razlika između onoga što se desilo u Srebrenici i negacije toga i stava da je Republika Srpska napravljena na srebreničkom genocidu. To je politički stav. To može da bude i metafora. Republika Srpska je napravljena '92. godine, tada nije bilo genocida u Srebrenici. Bili su neki drugi zločini koji na kraju nisu kvalifikovani kao genocid i u pravnom smislu to nije tačno. Tako će biti sve dok Dodik ne prestane da briše sopstvenu historiju i geografiju nastojeći da negira ono što je nekada sam govorio. On je kao politički predstavnik Srba u Bosni kritikovao Karadžića i Mladića optužujući ih da su kukavice zbog toga što se kriju. On je govorio da je u Srebrenici bio genocid. Ako mi negiramo odluke sudova, onda mi negiramo poredak u kojem živimo, a negacija poretka u kojem živimo nužno nas vodi u neke nove sukobe", zaključio je Jovanović u razgovoru za FTV.

Pogledajte video!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...