NEVJEROVATNE TVRDNJE DODIKOVE MINISTRICE: Bosanski jezik u Federaciji Bosne i Hercegovine neustavan!?

Odgovarajući na pitanje da li u školama u RS-u postoji neki vid diskriminacije prema djeci kojoj srpski jezik nije maternji jezik, Trivić je odgovorila kako diskriminacija apsolutno ne postoji.

  • Društvo

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 10

Gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije, ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić govorila je o aktuelnoj problematici u obrazovnom sistemu ovog bh. entiteta.

Govoreći o Zakonu o osnovnom vaspitanju, ministrica Trivić je naglasila da će ,pokušati da ga unaprijede u smislu školskih resursa i tehničkih mogućnosti.

Već u martu mjesecu ćemo novi nacrt Zakona uputiti u parlamentarnu proceduru“, naglasila je Trivić.

Odgovarajući na pitanje zapošljavanja učenika nakon završene srednje škole, ministrica Trivić je rekla da nema povratnih informacija gdje su učenici nakon srednje škole ostvarili svoje radno pravo, nema podataka da li je li to u realnom sektoru ili u nekoj od institucija.

Istakla je da postoje brojne pogodnosti za one učenike koji se odluče da izučavaju neko od deficitarnih zanimanja

Često učenici koji rade praktičnu nastavu kod poslodavca i ostaju u radnom odnosu kod istih. Smatramo da upisne politike moraju da se vežu za realni sektor“, kazala je Trivić te dodala da je vaspitna uloga škole najvažnija pored obrazovanja.

“Vrše se određene aktivnosti obuke nastavnog osoblja kako bi stekli kompetencije da budu na pomoći učenicima i roditeljima. Reformski procesi idu svojim tokom, a nastavnici i stručni saradnici moraju da u kontinuitetu prolaze kroz dodatne obuke”, naglasila je Trivić.

Školski praznik Sveti Sava

Ministrica je odgovarajući na pitanja istakla da ne vidi ništa sporno u obilježavanju ovog dana, te je dodala da je on u svim školama obilježen na način na koji su dozvoljavale epidemijske mjere i aktuelna situacija.

“Učenici drugih vjeroispovijesti učestvuju, ali ovaj školski praznik nema veze sa njihovim vjerskim ili rasnim opredjeljenjem. To je istorijska ličnost koji je ostavio svoje nasljeđe, prosvjetiteljske ideje svima”, naglasila je Trivić.

Diskriminacija bošnjačke djece?

Odgovarajući na pitanje da li u školama u RS-u postoji neki vid diskriminacije prema djeci kojoj srpski jezik nije maternji jezik, Trivić je odgovorila kako diskriminacija apsolutno ne postoji.

“U 22 škole se nastava pohađa po nacionalnom programu, koji uče po nastavnom planu i programu jednog od kantona u Federaciji. U Federaciji s druge strane to nemamo, osim u jednoj opštini u Grahovu. Ni jednog učenika niti grupu učenika u Federaciji nemamo koji pohađaju nacionalnu grupu predmeta “, naglasila je Trivić

Što se tiče sudske presude u Liplju, u ovom momentu ta odluka više nije provodiva iz razloga jer više tih učenika nema, tužitelji su izašli iz samih škola. S druge strane Zakon koji definiše formiranje odjeljenja za nacionalnu grupu apsolutno ne ispunjava uslove gdje bi se to oformilo. Mi u ovom slučaju, iako u određenim školama koje izučavaju nacionalnu grupu, učenici koji nisu srpske nacionalnosti, provodimo nastavu iako je bilo odliva učenika“, naglasila je Trivić te upitala kada će se uvesti nacionalna grupa predmeta za srpsku djecu koju nastavu pohađaju u Federaciji BiH.

Šta se upisuje u knjižice i kako se ocjenjuju bošnjačka djeca?

Ministrica Trivić tvrdi da ta djeca jesu ocijenjenja na osnovu Ustava BiH i Ustava RS-a koji je definisao.

“Djeci se upisuje izučavanje maternjeg jezika, bošnjačkog što definiše Ustav. Ne možemo da radimo protiv Ustava koji definiše da se u BiH govore tri jezika, a to su bošnjački, hrvatski, srpski”, ustvrdila je Trivić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...