NA DRUŠTVENIM MREŽAMA OBJAVLJIVAO OGLASE: Otkriven maloljetnik iz Doboja koji je prodavao lažni novac

O svemu je obaviješten tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji se izjasnio da postoje obilježja krivičnog djela „Krivotvorenje novca“.

  • Hronika

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 8

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj identifikovali su maloljetno lice iz Doboja za koje postoji osnov sumnje da je falsifikovalo novac (konvertibilne marke i eure) te je isti prodavalo drugim licima na području Bosne i Hercegovine. Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine je između ostalog predviđeno da je krivično djelo „Falsifikovanje novca“ počinio onaj  ko zna da je lažan novac načinjen ili da je lažan novac stavljen u opticaj, a to ne prijavi. Za ovaj oblik krivičnog djela predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.

Navedeno lice je putem društvenih mreža objavljivalo oglase kako prodaje „lažni novac“ te je na taj način za sada sa neodređenim brojem lica stupao u kontakt i dogovarao prodaju.

Uz saglasnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine a na osnovu naredbe državnog suda izvršen je pretres kuće koju koristi navedeno lice prilikom čega je pronađena i oduzeta veća količina falsifikovanih novčanica (1996 novčanica konvertibilnih maraka u vrijednosti od 193.700,00 KM i 1.041 novčanica eura u vrijednosti od 125.200,00 €), štampači, telefoni, laptop i priznanice kao i dokaz o uplatama novca.

O svemu je obaviješten tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji se izjasnio da postoje obilježja krivičnog djela „Krivotvorenje novca“.

U toku je rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela te utvrđivanju identiteta i drugih lica koja su stavljala u opticaj falsifikovan novac.

Falsifikovane novčanice konvertibilnih maraka su prepoznatljive po natpisu „LAŽNI NOVAC“ ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u donjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis guvernera Centralne banke Bosne i Hergovine i natpisom „SAMO ZA FILMSKU UPOTREBU REPLIKA KOPIJA“ gdje bi trebalo pisati „Centralna banka Bosne i Hercegovine“ koji se ispisuje u dva reda u latiničnom i ćiriličnom  pismu i nalazi se na vrhu zadnje strane novčanice.

Falsifikovane novčanice eura su prepoznatljive po natpisu „LAŽNI NOVAC“ isnisan pisanim slovima  koji se nalazi na prednjoj strani u gonjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis predsjednika Evropske centralne banke  i natpis „SAMO ZA FILMSKE POTREBE – REPLICA NOT FOR USE“ na mjestu gdje bi trebala da stoji skraćenica Evropske centralne banke na jezicima zemalja članica Evropske unije.

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na izgled novčanice, te ukoliko posumnjaju da se radi o falsifikovanom novcu da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Također policija poziva sve građane koji su kupovali falsifikovani novac da isti odmah odnesu i predaju u najbližu policijsku stanicu jer će samo na taj način izbjeći krivičnu odgovornost.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...