KLJUČNI DAN ZA NEUMSKI SPORAZUM: Ko nije došao, a koga pregovori ne zanimaju?

Danas su na stolu izmjene koje se tiču Doma naroda.

  • Politika

  • 29. Jan. 2022  29. Jan. 2022

  • 4

U Neumu su nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona. Ovo je ključni dan za neumski sporazum.

Na pregovore u Neum stigao je Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a. Predsjednik te stranke Branislav Borenović kazao je da nije mogao doći zbog ranije preuzetih obaveza.

On je naglasio da su njihovi stavovi o izmjenama Izbornog zakona BiH poznati, a  to je da podržavaju tehničke izmjene

Kada je riječ o ostalim članovima Interresorne grupe iz entiteta Republika Srpska – Nenad Stevandić, Snježana Novaković-Bursać, Staša Košarac i Sredoje Nović – oni ne dolaze. Neki su rekli da je to zbog ranije preuzetih obaveza, a neki jer ih pregovori ne zanimaju sve dok se direktno bira član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Na pregovore ne dolaze ni članovi Interresorne radne grupe koji su iz SDP-a, DF-a i NS-a – razlozi su, kako su naveli, što ostaju principijelni i ne žele pregovarati dok traje blokada institucija, prenosi Federalna.

U javnosti su detalji koji se odnose na tehničke izmjene. Iza zatvorenih vrata, jučer se pregovaralo o izboru članova Predsjedništva BiH. Međunarodna zajednica je predložila jednu vrstu modifikovanog elektorskog modela – za to nisu bili ni HDZ BiH ni SDA. On nije ni blizu prijedloga koji su nešto ranije predložili iz HDZ-a BiH. Veliku prepreku predstavlja brisanje etničke odrednice – HDZ BiH je protiv brisanja, dok SDA, probosanske stranke, i Venecijanska komisija insistiraju na tome. Samo na taj način moguće je, kažu, provesti presudu Sejdić i Finci.

Danas su na stolu izmjene koje se tiču Doma naroda. Angelina Eichhorst i Matthew Plamer obraćaju se javnosti u 14:30.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...