NERMIN NIKŠIĆ POJAŠNJAVA: "Ovo su dva razloga zašto SDP nije išao na pregovore u Neum"

“Ja mislim da nas čeka još žešća kriza", ocijenio je Nikšić.

  • Politika

  • 02. Feb. 2022  02. Feb. 2022

  • 0

Lider SDP BiH Nermin Nikšić večeras je za N1 u emisiji "Pressing" govorio o aktuelnim političkim odnosima u BiH, te razlozima zašto SDP nije učestvovao u pregovorima u Neumu. Kako je naveo, dva su razloga za to.

Čeka li nas “prljavi deal”?

“Ja mislim da nas čeka još žešća kriza, zato što vidjeli smo i kroz ovo što smo imali priliku u Neumu ispratiti, tako i jučer. Mislim da je pokušan “prljav deal” i da on nije prošao i uspio i pokazuje se da je ovo Balkan. Na Balkanu kada nekome ko pokušava da dobije nemoguće i za to koristi sva nedozvoljena sredstva zaprijetite sankcijama i ne provedete ih, on vremenom postane gori i traži više. Mi imamo presude Suda za ljudska prava po nekoliko slučajeva i umjesto da se fokusiramo na provođenje tih presuda, mi na stolu imamo priče o povratku u srednji vijek i provođenju dodatnih segregacija“, kazao je Nikšić.

Zašto niste otišli u Neum?

Rekli smo bezbroj puta ovo tokom razgovora, ovi razgovori nisu bili samo u Neumu. Sve to vrijeme mi smo pokušali da budemo konstruktivan partner. Stalno pokušavamo da budemo konstitutivni, da dajemo rješenja, nudimo rješenja. Podsjetit ću vas da smo okupili u jednom periodu nakon što nam je prigovoreno da smo “dosadni” s tom pričom o građanskom konceptu, rečeno nam je da ovdje ljudi glasaju za nacionalne stranke. Mi smo onda okupili u Parlamentu opoziciju na jedan sastanak i gospodina Palmera i rekli da tražimo da garantuje da se usvoje izmjene Izbornog zakona koje će garantovati fer i poštene izbore. Izbore koje će zavisiti od glasača, a ne brojača“.

Lider SDP BiH je potom pojasnio da su dva razloga zašto SDP BiH nije išao na pregovore u Neum.

“Zašto nismo otišli u Neum, dva su razloga. Prvi ključni je jer smo prije dva mjeseca nakon donošenja Zakona o agenciji za lijekove u NSRS upozorili međunarodnu zajednicu šta se sprema i na šta to ide. Upozorili smo o direktnom udaru na ustavni poredak, rekli smo da je iluzorno da pričamo o izbornom zakonu, da na taj način ostavljamo secesionistima da rade što rade. Mi smo smatrali da je iluzorno da idemo pričati o izbornom zakonu. Drugi razlog je ovaj što ste vi rekli; da tri partije nisu učestvovale jer je napravljena priča bošnjačko-hrvatske reprezentacije o problemima u FBiH. Ispade da je veći problem u FBiH nego odluke u NSRS? Mi ne želimo da zabadamo glavu u pijesak. Praviti se da se ništa ne dešava, kupovati vrijeme, ističu rokovi. Šta će se desiti ako se suočimo sutra sa odlukom ako ne provedemo zakone?“.

Dodaje da je očito da su neki “prihvatili kabadahijski pristup Dodika”.

“Njihova je priča dajte da mi rješavamo jedno po jedno. Očito da su nalegli na jednu stvar koja je za nas neprihvatljiva, da su prihvatili kabadahijski pristup Dodika. Pristup koji su imali međunarodni pregovarači i sastanak koji su napravili pokazuje da su prihvatili ucjene, a drugo priča da se mora razgovarati. Mi da smo se mogli dogovoriti, ne bi nam trebao ni visoki predstavnik, ni ambasadori”.

Ko je pristao na ucjene?

“Želim vrlo jasno reći da nijednog trenutka nisam osjetio nikad priču kada je u pitanju ucjena. Bilo je priče koja se može dvosmisleno shvatiti, mi se ne plašimo ucjena. Mi pričamo o onome što je dobro za ovu zemlju, a ne ono što mislimo da treba da čuju stranci i što godi njihovom uhu”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...