SEJDIĆ I FINCI OTVORENO: "Ni HDZ, ni Čović, ne mogu određivati ko je pravi Hrvat; čini se da Palmer i Eichhorst vode ličnu politiku..."

(...) mimo zvaničnih stavova Brisela i Washingtona, s obzirom da EU i SAD duži niz godina instistiraju na provođenju presude."

  • Politika

  • 29. Jan. 2022  30. Jan. 2022

  • 6

Punih 13 godina od donošenja presude u predmetu Jakoba Fincija i Derve Sejdića, kojom je utvrđena diskriminacija Ostalih, još uvijek nemamo odgovor na pitanje kada će pripadnicima Ostalih biti omogućeno kandidovanje za Predsjedništvo BiH i delegiranje u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ideal pravne države Finci smatra apsolutno neophodnim i nužnim.

"Vjerujem u pravdu, jer naša zemlja mora provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava kao preduslov članstva u EU. Nismo ništa specifičniji od drugih u svijetu. Ovdje se vladavina prava razumije na način da jači tlači. Ova presuda je sasvim razumna i izazvala je mnogo polemike među pravnicima, budući da je bila prva donesena po Protokolu broj 12 uz EKLJP kojom je propisana apsolutna zabrana diskriminacije. Za provedbu presude je potrebno promijeniti samo dvije rečenice u Ustavu BiH u dijelu koji reguliše izbor članova Predsjedništva BiH. Treba samo propisati da se sa teritorije FBiH biraju dva, a sa područja entiteta RS jedan član Predsjedništva BiH, uz uslov da nijedan od konstitutivnih naroda ne može imati više od jednog člana. Postojeće rješenje zahtijeva da se iz FBiH biraju Bošnjak i Hrvat, a iz entiteta RS Srbin. Trenutno imamo blokadu institucija BiH od strane entiteta RS po principu ‘ko gubi ima pravo da se ljuti’. Oni se ponašaju kao uvrijeđena djeca", kaže Finci.

Ličnu satisfakciju od presude ima i Sejdić.

"Presuda me ispunjava zadovoljstvom zbog doprinosa građanskoj državi BiH. Mi se zalažemo za prava svih građana ove zemlje. Aktuelna kriza i blokada institucija BiH govori da će vrlo teško doći do ostvarenja presude u smislu kako to Evropski sud u Strazburu nalaže. Neophodno je da se Ustav BiH uskladi sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Moj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH ide ka promjeni Preambule Ustava BiH definisanjem BiH kao demokratske i socijalne države ravnopravnih naroda, građana i ostalih nacionalnih manjina. Izbor članova Predsjedništva BiH bi podrazumijevao isključivanje etničkog predznaka, te bi se u Domu naroda dodao četvri klub nacionalnih manjina i građana u sastavu od četiri delegata", ističe Sejdić.

Dodaje da nije očekivao kako će čak 13 godina nakon presude još uvijek govoriti o njenoj neimplemetnaciji.

"Mislio sam da će problem u našem predmetu biti riješen dok se iz Strazbura vratim u Sarajevu. Međutim, pravda je spora, ali kad-tad stigne. Bez deblokade rada bh. institucija, naročito Parlamentarne skupštine BiH nadležne za izmjene Izbornog zakona BiH, ne možemo govoriti o implementaciji presude. Ustav BiH se ne može mijenjati u Neumu, već isključivo u parlamentu. Čini se da Palmer i Einchorst vode ličnu politiku mimo zvaničnih stavova Brisela i Washingtona, s obzirom da EU i SAD duži niz godina instistiraju na provođenju presude. Na sastanku sam im rekao da nisam zadovoljan njihovim posredovanjem i izražavanjem puke zabrinutosti, od koje građani nemaju nikakve koristi. Isto tako, ne očekujem mnogo od američkih sankcija, jer je Dodik pod sankcijama uvedenim prije pet godina postao član Predsjedništva BiH i postao ravnopravan pregovarač o Izbornom zakonu BiH, iako to nipošto ne bi smio biti", navodi Sjedić.

Presuda je potvrdila ispravnost naših stavova i bila je sasvim očekivana, navodi Finci.

"Meni kao pravniku sa dugogodišnjim iskustvom presuda je bila sasvim očekivana. Kada mi je uskraćeno pravo da se kandidujem na izborima, obratio sam se Evropskom sudu za ljudska prava koji je kazao ko je u pravu. Nisam se pokajao niti jednog trena, presuda je pokazala ispravnost naših stavova", ocjenjuje Finci.

Veliki problem u pregovorima o izbornom zakonodavstvu Sejdić vidi u potenciranju legitimnog predstavljanja po željama Čovića i HDZ-a.

"U Evropskom parlamentu imate desničare sa izuzetnim stepenom uticaja. Politika fašizma i nacionalizma u EU je otjerala Veliku Britaniju. Imali smo priliku da se obratimo na sjednici Evropskog parlamenta. Samos u zastupnici HDZ-a iz Hrvatske tada bili protiv naših govora. Većina je podržala provođenje naše i presuda u predmetima Zornić, Pilav, Pudarić i mnogim drugim. U aktuelnim pregovorima došlo je do zamjene teza i guranja legitimnog predstavljanja u prvi plan. Zloupotreba našeg predmeta u interesu HDZ-a koji insistira na ekskluzivnom predstavljanju hrvatskog naroda nije nimalo dobra. Ni HDZ ni Čović ni bilo ko drugi ne mogu određivati ko je pravi Hrvat, Bošnjak niti Srbin", naglašava Sejdić.

Identično mišljenje dijeli i Finci, ocjenjujući da se time svjesno zanemaruje obaveza provođenja svih presuda donesenih protiv BiH.

"Trenutno se hrvatsko pitanje u BiH stavlja u prvi plan umjesto implementacije gore navedenih presuda. Presuda Zornić je uslijedila odmah iza presude u našem predmetu i također je utvrdila diskriminaciju Ostalih. Sutkinja sa teritorije entiteta RS koja je izabrana u ime BiH u Evropski sud imala je izdvojeno mišljenje zajedno sa sudijom iz Malte, pribojavajući se tobože da će naša presuda izazvati rat u BiH, što je nečuveno", zaključio je Finci za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...