TAKO TO RADE SLOVENCI: Pomoć građanima i firmama koji imaju visoke račune za režije...

Pravo na dodatak imaju i penzioneri čija penzija ne prelazi hiljadu eura, invalidi i velike porodice.

  • Regija

  • 29. Jan. 2022  

  • 0

Slovenska vlada u subotu je prihvatila više mjera za ublažavanje porasta cijena energenata, među njima i jednokratni dodatak od 150 eura za ranjive društvene skupine.

Njega će primati građani koji inače dobivaju socijalne potpore, ukupno oko 67 hiljada ljudi, rekao je nakon sjednice vlade premijer Janez Janša.

Pravo na dodatak imaju i penzioneri čija penzija ne prelazi hiljadu eura, invalidi i velike porodice.

Za tu mjeru izdvojit će se više od sto miliona eura.

"Vlada će pokušati smanjiti i akcize na električnu energiju i energente na 'najnižu moguću mjeru'", rekao je Janša, ali je se PDV neće mijenjati.

Vlada je donijela i prijedlog zakona za ublažavanje rasta cijena energenata za privredu i poljoprivredu kojim će se namijeniti 70 miliona eura "asimetrične pomoći" kompanijama koje je energetska kriza najteže pogodila.

Mjere će vrijediti od 1. februara do 30. aprila, a po Janšinim riječima mogle bi se i produžiti ako se kriza ne smiri.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...