CAPAK O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI: "Ako sve ostane na omikronu..." (VIDEO)

(...) teoretski gledano, onda će se situacija vrlo brzo početi smirivati jer se omikron jako brzo širi i već imamo neke naznake smanjenja broja hospitalizacija i osoba koje su na respiratoru, rekao je Capak.

  • Regija

  • 29. Jan. 2022  29. Jan. 2022

  • 0

"Ako sve ostane na omikronu, situacija će se vrlo brzo početi smirivati, rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o situaciji s koronavirusom.

Capak je rekao kako bi volio da pandemija ide prema kraju, ali da je virus "nestašan po pitanju mutacija" i da se može dogoditi da se pojavi nova mutacija, kao što se na silaznom kraku četvrtog vala pojavio omikron.

"Takva situacija je uvijek moguća. Međutim, ako sve ostane na omikronu, teoretski gledano, onda će se situacija vrlo brzo početi smirivati jer se omikron jako brzo širi i već imamo neke naznake smanjenja broja hospitalizacija i osoba koje su na respiratoru, rekao je Capak.

Capak je rekao da će početkom sljedeće sedmce objaviti preporuke HZJZ-a koje će karantenu smanjiti na sedam dana.

"Mislimo da imamo i znanstvenu potvrdu, a s druge strane, društveni život ne može se nastaviti s jako velikim brojem aktivno bolesnih osoba i s velikim brojevima osoba u izolaciji pa moramo i to, naravno, imati u vidu, ali osnovno je to što imamo znanstvenih dokaza da možemo i smijemo skratiti karantenu i izolaciju. U tom smjeru idemo", poručio je Capak.

Brzi antigenski testovi kao dokaz preboljenja

Capak je između ostalog istaknuo kako se u Hrvatskoj priznaje i brzi antigenski test za dokaz preboljenja, što za sada u Europi nije slučaj, ali da je Hrvatska već nekoliko puta pismeno reagirala prema Europskoj komisiji da se dozvoli da se i preboljenje dokazuje brzim antigenskim testom.

"Imamo naznake, jako puno zemalja pridružilo nam se u tome i mislim da je zadnji razgovor o tome na Health Security Committeeju bio da je 18 zemalja EU-a za to da se priznaju brzi antigenski testovi, ostali nisu. I mislimo da će to sada ići u tom smjeru i da će se priznati brzi antigenski testovi za dokaz preboljenja. Samo će se oni kućni testovi trebati potvrditi brzim antigenskim testom u sustavu zdravstva i priznat će se kao preboljenje", rekao je Capak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...