"PREKRASAN JE I NEMA NIJEDNU LOŠU SCENU": Je li ovo najbolji srednjovjekovni film ikad? (VIDEO)

"Prošle sedmice sam ga ponovo pogledao. Ovo je jedan od najljepših filmova svih vremena. Vizuali su prekrasni".

  • Kultura

  • 06. Maj 2024  06. Maj 2024

  • 0

Jedan korisnik Reddita u jučerašnjoj je objavi napisao da je Excalibur iz 1981. jedan od najboljih srednjovjekovnih filmova ikada, a njegova objava privukla je brojne ljubitelje filma koji dijele to mišljenje.

"Posjedujem manje od dvadesetak filmova, a Excalibur je jedan od njih. Nekoć sam imao kazetu tog filma, ali s vremenom je, nažalost, nestala. Taj film nema nijednu lošu scenu", napisao je korisnik. "Imam puno favorita, ali mislim da je najbolja scena ona u kojoj štitonoša Arthur preda Excalibur Uryenu kako bi ga proglasio vitezom. Ovaj film gledam svakih pet godina jer želim uživati u njemu kao u rijetkom vinu."

Excalibur je fantastični film u režiji Johna Boormana, čiji su scenarij pisali Boorman i Pallenberg. Film je priča o kralju Arthuru, a inspiriran je klasikom Le Morte d’Arthur koji je napisao Thomas Malory, prenosi Index.hr. 

Nigel Terry utjelovio je Arthura, Nicol Williamson čarobnjaka Merlina, Nicholas Clay viteza Lancelota, Liam Neeson viteza Gawaina, Cherie Lunghi Guinevere, Helen Mirren Morganu, a Patrick Stewart kralja Leondegrancea. 

Film prati čarobnjaka Merlina kojemu Gospa od jezera preda čarobni mač Excalibur. Merlin odnese mač kralju Uthredu i pomogne mu zavesti ženu njegovog protivnika, u zamjenu za njihovo buduće dijete.

Nakon što im se rodi sin, kojeg nazovu Arthur, Merlin dođe po dijete, a kralj umre u potjeri za njim. Prije nego što je umro, Uther je zabio Excalibur u kamen, a Merlin je izrekao proročanstvo koje kaže da će kraljem postati muškarac koji izvuče mač iz kamena.

Godinama kasnije, mladi Arthur izvuče Excalibur iz kamena i postane kraljem Engleske, ali njegovoj vladavini prijete mračne sile. Iako je film oduševio kritičare, neki od njih, među kojima je bio i Roger Ebert, izjavili su da je radnja previše kaotična te da dijalozi nisu dovoljno kvalitetni. No, korisnici Reddita ne dijele to mišljenje.

"Nicol Williamson je najbolji Merlin ikad. Za neke san, za druge noćna mora. Gluma, scenografija, filmska glazba koju čine skladbe Wagnera i Orffa, cijeli film je remek-djelo", napisao je jedan korisnik.

"Sviđa mi se svaka scena s Helen Mirren", dodao je drugi. "Ovo je jedan od onih trenutaka u kojima mi je drago što sam samo dio publike, a ne filmske ekipe. Čini mi se kao da je snimanje Excalibura bilo pravi pakao", dodao je treći.

"Prošle sedmice sam ga ponovo pogledao. Ovo je jedan od najljepših filmova svih vremena. Vizuali su prekrasni", napisao je četvrti. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...