MIROSLAV LAJČAK: "Niko razuman ne želi novu Republiku Srpsku na Kosovu"

Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto.

  • Regija

  • 30. Jan. 2022  30. Jan. 2022

  • 4

"Sporazum o Asocijaciji – Zajednici opština sa srpskom većinom mora biti sproveden, međutim niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu", izjavio je pred posjetu Kosovu specijalni izaslanik Evropske unije za regionalna pitanja i dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

"Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto", kazao je on u intervjuu za prištinski portal gazetaexpress.

Mi smo tu da vam pomognemo

Upitan da li ZSO treba da ima izvršna ovlaštenja, Lajčak kaže kako misli da bi vjerovatno bilo dobro promijeniti narativ.

"Umjesto da kažemo šta ne želimo, bolje bi bilo da se zapitamo šta bi bilo, šta hoćemo, jer to je vaš proces i Kosovo ima 50 posto udjela. Niko vam neće dati pismo i reći da ga 'potpišete'. Vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo da u procesu iznosite svoje predloge. I umjesto da kažemo da ovo ne želimo, bolje bi bilo da kažemo 'ovo je ono što mi predlažemo', 'tako želimo da se to uradi'", kazao je Lajčak.

Po njegovim riječima i Srbija ima prava da kaže šta želi kada je u pitanju ZSO, jer je ravnopravna strana.

"Mi smo tu da vam pomognemo sa idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu. Ali ni u jednom trenutku, ni u prošlosti ni u budućnosti, nećete biti primorani da potpišete nešto što mislite da je štetno za vašu zemlju. Vi ste u procesu. Imate pravo da predložite i odbijete. Na kraju, šta god da se dogovorite trebalo bi da bude kompromis", rekao je Lajčak.

Nije prihvatio ocjenu novinara da je trenutno, na političkom nivou, dijalog blokiran, i dodao da je stav zvaničnog Brisela da “za treći sastanak (Kurti-Vučić) treba pripremiti nešto konkretno, konkretne rezultate, da bismo mogli da obavijestimo građane Kosova i Srbije o rezultatima i trenutno radimo na pripremi ove agende”.

Ocijenio je da su Kurti i Vučić dva jaka lidera, sa jakim mandatom, tako da imaju moć i podršku naroda da postignu sporazum.

"Oni znaju da je to i očekivanje međunarodne zajednice. Ali prije svega mislim da su ljudi dužni da normalizuju odnose, jer situacija trenutno nije dobra. Dakle, oni mogu i imaju šta je potrebno da donesu te odluke. Ne kažem da je lako jer je izuzetno osjetljivo, ali imamo lidere sa jakim mandatima i oni to mogu", kazao je visoki evropski diplomata.

EU format je logičan

Upitan da li je format dijaloga koji je izabrala EU pravi Lajčak odgovara da smatra kako je sadašnji format ispravan.

"Dakle, EU format je logičan. Istovremeno, koristim svaku priliku da se sretnem sa partnerima na međunarodnim marginama i da se sastanem sa trećim stranama, ili redovno putujem u Prištinu i Beograd da poguram proces naprijed, da se pripremim”, kaže on i dodaje kako je format je vrlo jasan. "Vodi ga EU, a podržavaju SAD i drugi partneri i istovremeno je fleksibilan".

Govoreći o sutrašnjoj posjeti, kada će sa izaslanikom SAD-a za dijalog Gabrijelom Eskobarom posjetiti Kosovo, rekao je da ima tri cilja.

"Prvo, da se pokaže poruka jedinstva, da se pokaže da dijalog posreduje EU, a podržavaju SAD. Drugo, da slušamo partnere i razgovaramo sa njima kako da napredujemo u procesu i, treće, da razgovaramo o nekim aktuelnim pitanjima", kaže Lajčak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...