NEKADAŠNJI DODIKOV BLIZAK SARADNIK SAVJETUJE ČOVIĆU: "Hrvati treba da proglase bojkot izbora"

Nekadašnji generani sekretar Dodikovog SNSD-a, i ministar informiranja u Vladi RS, Rajko Vasić, napisao je na svom blogu da bi Hrvati, nakon propasti neumskih pregovora, trebali bojkotirati naredne parlamentarne izbore na kojima “ne mogu izgubiti ništa jer i sada nemaju ništa”. 

  • Mini market

  • 31. Jan. 2022  31. Jan. 2022

  • 14

Blog Rajka Vasića prenosimo integralno:

Još se smrad iz Neuma nije ni razišao, a već je počela presija na BiH da se Izbori u oktobru moraju održati. Ne mora ni Popis, ne mora ni Vlada Federacije, ne mora ni Hrvatski Član Predsjedništva... ali Izbori moraju. 

To je signalna raketa Srbima i Hrvatima da nešto precizno i odlučno moraju da poduzmu. A ne da seruckaju i vrludaju oko Optimizma, oko Povratka u Institucije, i slično, u tandemu Dodik – Čović. 

Izbori idu naruku Saraj Čadoru, Unitarizmu i Bakirašima. To je novih četiri godine vladanja Federacijom, tušenja Hrvata i optuživanja Republike Srpske za Secesiju i napad na Našu Državu. 

U prizmi Izbora, Srbi i Hrvati nisu u istoj poziciji. Srbi imaju Republiku Srpsku, kao zaokružen teritorijalni, izborni i državni konstrukt. Po Ustavu, Srpska može da provede sve izbore na svojoj Teritoriji. 

Ništa se za BiH ne bira na nivou BiH. 

Hrvati, pak nemaju tako preciznu poziciju. Oni imaju većine u hrvatskim Županijama i imaju Hrvatski Narodni Sabor. U nekim elementima imaju i Herceg Bosnu. Ali ništa od toga nije ustavno do kraja precizirano kao izborna i državna teritorija Hrvata. Ne mogu sami da provedu Izbore. Bili bi optuženi za kršenje Ustava, Dejtona... 

Hrvati treba da proglase Bojkot Izbora. U svakoj Županiji gdje su Hrvati većina i na svakom Biračkom Mjestu, koje je većinski hrvatsko. To, na prvi pogled, liči na samoautizam, na samodiskvalifikaciju. Ali nije. To otvara Hrvatima mnoge manevre. 

U slučaju izlaska na Izbore, Hrvatima se manevar sužava za cijele četiri naredne godine. Pitanje je za šta će se muslimani Saraj Čadora umilostiviti, pa im baciti kao varalicu. Najveći dio će zadržati u svojim rukama. Ako i legitimizovan Hrvat bude izabran u Predsjedništvo, Saraj Čador ima mehanizme da ga zaobiđe. 

Za to vrijeme, Unitaristi će da rade svoje i da optužuju Neke Narode za rušenje države, opstrukciju institucija, nedemokratiju, neintegracije... 

U slučaju Bojkota Izbora, Hrvati neće imati izabrane predstavnike u Dom Naroda i zajedničke institucije, uključujući i Predsjedništvo. 

Federacija može bez Hrvata, kako to praktikuju muslimani ove četiri godine. Dakle, Hrvati ništa ne gube. No, BiH ne može bez Hrvata. Ne može da iznese njihov Bojkot. 

Sjetimo se da su Srbi bojkotovali Referendum. To je dovelo do Dejtona i priznanja Države Srpske. Tako će i u slučaju sadašnjeg bojkota od strane Hrvata, morati da se ide na vanredne Izbore. Po novom Zakonu. Kojeg će izdiktirati Hrvati. A i ako neće, Hrvati ne gube ništa. I sada nemaju ništa. 

U slučaju hrvatskog Bojkota, Republika Srpska će biti na strani Hrvata. Nema nikakve logike da bude na strani Sarajeva. 

Jednostavno objavi da ima izabrane Delegate i Srpskog Člana Predsjedništva ali oni neće ići u Sarajevo i neće učestvovati u formiranju Savjeta Ministara ni Doma Naroda.  Sve to Hrvatima daje dodatni manevar. A sve treba da se gleda kroz dvogled, Srbi i Hrvati, za onemogućavanje Unitarizma, građanske Države, uspostave Trećeg Entiteta ili pak, mirnog razlaza BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...