ZANIMLJIVA RASPRAVA U VIJEĆU SIGURNOSTI O UKRAJINI: Rusi negirali da su poslali 100.000 vojnika na granicu, Amerikanci im ne vjeruju

Ukrajinski ambasador u UN Sergiy Kyslytsya rekao je da ne vjeruje u negiranja Rusije da planira napad i da će pomoći samo praktični potezi, odnosno povlačenje ruske vojske.

  • Svijet

  • 31. Jan. 2022  31. Jan. 2022

  • 0

Kriza u Ukrajini je unutrašnje pitanje sa kojim Moskva nema apsolutno ništa, izjavio je večeras ambasador Rusije u UN-u Vasily Nebenzya na sjednici Vijeća sigurnosti koja je sazvana o pitanju Ukrajine.

Nebenzya je rekao da nema dokaza da Rusija planira vojnu akciju protiv Ukrajine.

“Želio bih da postavim pitanje, ne samo našim američkim kolegama već i onima koji su to pomenuli –  odakle ta cifra od 100.000 vojnika koji se nalaze, kako tvrdite, na rusko-ukrajinskoj granici”, rekao je Nebenzya i dodao kako tu cifru nisu potvrdili.

On je podsjetio da Rusija često raspoređuje trupe na svojoj teritoriji bez izazivanja histerije.

Ukrajinski ambasador u UN Sergiy Kyslytsya rekao je da ne vjeruje u negiranja Rusije da planira napad i da će pomoći samo praktični potezi, odnosno povlačenje ruske vojske.

On je naveo da Ukrajina neće pokretati vojnu ofanzivu u Donbasu ili na Krimu niti bilo gdje drugo, a da je Rusija rasporedila oko 130.000 vojnika na granici.

“Sazvali smo sastanak zbog svega što smo vidjeli posljednjih mjeseci na ruskoj granici s Ukrajinom. Tačno je ono što ruska strana inicira, da se vojska nalazi na njihovoj teritoriji, ali vrlo blizu Ukrajine”, rekla je na sjednici američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas Greenfield.

Ona je dodala da je Ukrajina susjed Rusije na kojeg je već izvršena invazija i čiji su dijelovi okupirali. Navela je također da su imali stotine sastanaka i da je vrijeme za razgovor u javnom forumu.

“To nije pitanje SAD-a i Rusije, već mira i sigurnosti u jednoj članici UN-a”, dodala je ona.

Američka ambasadorica je optužila Rusiju da planira kopnenu invaziju, navodeći da se broj ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom “povećava dok pričamo”.

Nazvala je to “najvećom mobilizacijom u Evropi posljednjih decenija” i ukazala na “dramatičan skok u broju ruskih cyber napada” na Ukrajinu.

“To je obrazac agresije koji smo već vidjeli od Rusije”, rekla je ona podsjećajući na aneksiju Krima 2014. godine, podržavanje nasilja u Dombasu, napad na Gruziju 2008. godine, kao i to što ruske trupe ne žele da napuste Moldaviju.

“Konsekvence će biti strahovite. Već je 14.000 ljudi umrlo, a za tri miliona potrebna je asistenciju u hrani i smještaju”, dodala je ona.

“Bit ćemo ujedinjeni i reagovat ćemo brzo, ako dođe do ruske invazije”, rekla je Linda Thomas Greenfield pred Vijećem sigurnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...