PAPA FRANJO: "Služba redovnica nekad je robovanje, zato su krivi..."

"Neka se ne obeshrabre", dodao je 85-godišnji Papa koji je više puta osudio nasilje i ropski odnos prema ženama.

  • Svijet

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 0

Papa Franjo je danas pozvao redovnice da se bore ako se prema njima nepravedno postupa, čak i unutar Crkve, priznajući da se ponekad njihova služba svodi na robovanje.

Papa: Neka se ne obeshrabre

"Pozivam ih da se bore kada se, ponekad, prema njima nepravedno postupa. Čak i unutar Crkve, kada se njihova služba, tako plemenita, svodi na robovanje. Ponekad su za to odgovorni ljudi iz Crkve", rekao je Papa na video snimci koja je objavljena kako bi se predstavile Papine molitvene nakane za veljaču posvećene redovnicama i Bogu posvećenim ženama.

"Neka se ne obeshrabre", dodao je 85-godišnji Papa koji je više puta osudio nasilje i ropski odnos prema ženama.

Povjesničarka: Te žene rade kao sluškinje kod svećenika

Pitanje redovnica koje obavljaju kućanske poslove u službi muške crkvene hijerarhije, napose kardinala i članova Kurije, već je bilo u središtu zanimanja javnosti.

"Te žene rade kao sluškinje kod svećenika, biskupa i kardinala, gdje kuhaju, spremaju, peru odjeću i veoma su slabo plaćene", rekla je za AFP Lucetta Scaraffia, povjesničarka, komentatorica i bivša direktorica mjesečnika "Žene Crkva Svijet".

"To se u Crkvi smatra normalnim: žene moraju služiti ne tražeći ništa zauzvrat", dodala je Scaraffia, autorica knjige "Feministkinja i kršćanka".

"Naučene su da budu počašćene što služe svećenicima. To je način razmišljanja", zaključila je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...