PREDRAG KOJOVIĆ NIJE IZNENAĐEN RAZVOJEM SITUACIJE: "Očigledno je ovo dogovor Dodika, Čovića i Izetbegovića"

Kojović je za N1 govorio o današnjoj sjednici Zastupnilčkog doma Parlamenta BiH.

  • Politika

  • 03. Feb. 2022  03. Feb. 2022

  • 6

Predrag Kojović poslanik Zastupničkog doma Parlamenta BiH gostujući u "Danu uživo" komentarisao je aktuelnu političku situaciju.

Sjednica je danas trajala 59 minuta, da li je to očekivano?

“Očekivano je da traje duže. Predstavnici iz Republike Srpske nisu spremili najavljivani zakon koji su najavljivali, a tiče se zloupotrebe pojma genocid i vrijeđanja entiteta i određenih kolektiva. Nisu to spremili, ali su najavili da će se danas vratiti u institucije pa su napravili kompromis. Oni su bili na glasanju.” kazao je Kojović.

Kako vam se čine zaključci NSRS da se praktično prije svega što se treba usaglasiti na državnom nivou traži određena saglasnost institucija RS, je li to zakonito?

“To je neustavno i nezakonito, i ta praksa ne postoji nigdje u svijetu. Zapravo, praksa koja postoji u federalnim državama je da federalne jedinice prije usvajanja određenih zakona šalje te inicijative na usvajanje federalnoj vlasti, dakle obrnuto od ovoga.”

Ide li Dodik dalje po pitanju vraćanja nadležnosti?

“Taj proces se nastavlja i on će se zaista nastaviti dok neko ne povuče poteze. Ne tiče se to individualnih sankcija. Mislim da nisu dovoljne. Međunarodna zajednica mora da brani vrijednosti za koje tvrdi da ih zastupa. Ono što Dodik radi je protiv Dejtona. Postoji način da se neke nadležnosti vrate, za sve je Ustav predvidio mehanizme. Ako to ne poštujete urušavate mirovni sporazum.” rekao je Kojović.

Kada očekujete da će se pojaviti incijativa o zloupotrebi pojma genocid?

“Kada bi kao klub dobili da napišemo inicijativu mi bi to uradili za par sati. Imaju jedan ideološki problem, jer to ne bi trebao biti poseban zakon. Sa pravne tačke gledišta smatra se normalno da su sva krivična djela propisana u jednom zakonu koji se zove krivični zakon. Ako kolege imaju prijedlog trebali bi ići tako. Mi se kao stranka zalažemo da se javni prostor oslobodi tih teških riječi. Mi smo za to. Ovdje postoji politička volja da se to uredi, a najprihvatljiviji način je da se to uredi izmjenama krivičnog zakona.” odgovorio je Kojović.

Je li ovo što su se danas SNSD-a neki odgovor Izetbegovića, Čovića i Dodika?
“Očigledno je da postoji neki dogovor kada se svi poslanici koji dolaze iz RS aktivno uključe u glasanje samo za određene tačke. Nije parlament skupština, možda smo mi trebali reći evo sada nećemo mi da glasamo. Nije vas bilo tu šest mjeseci i niste se udostojili biti tu na cijeloj sjednici. Trpe građani, to su stotine miliona eura. Dodik je u secesionističkoj politici, čovjek koji brutalno vrijeđa građane i ovu državu i to mu ne bi bilo dopušteno nigdje u svijetu. Čović sve posmatra sa strane i odgovara mu to što Dodik radi. Činjenica je da smo došli u ovu situaciju u zadnjih 25 godina bez državnih institucija i bez međunarodne diplomatije je zbog stranke koja je bila na vlasti u FBiH SDA, koja je to vrijeme umjesto da iskoristi na izgradnju države potrošila na izgradnju svoje političke finansijske elite. Vi znate kakav je bio stav EU prije pet, šest mjeseci i kakav je sad. On se nije promijenio državnim nego stranačkim djelovanjem, mi smo lobirali kod evropskih političara.” rekao je Kojović gostujući u Danu uživo na N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...